Ce legătură au emoțiile cu felul în care ne îmbrăcăm/alegem culorile hainelor/facem cumpărături?
Deciziile bazate pe emotii (deciziile emotionale) fac parte din viata nostra de zi cu zi. In general, se pare ca femeile sunt mai predispuse decat barbatii la a lua decizii emotionale si asta se intampla datorita genei maternitatii, a predispozitiei de a analiza emotional contextul. Acest fapt se regaseste si in modul in care ne alegem culoarea hainelor, modelul acestora. Exista o legatura subtila intre starea de spirit pe care o avem si culorile pe care alegem sa le putam. Pot fi zile in care, fara sa ne dam seama, ne imbracam in culori mai inchise sau zile in care simtim sa purtam culori vii si accesorii care ies in evidenta. Poate sunt zile in care simtim nevoia sa trecem neobservati, nu avem foarte mult chef de socializare si atunci culorile alese sunt neutre. Daca urmeaza urmeaza o zi de birou incarcata sau trebuie sa luam cuvantul intr-o sedinta, tendinta inconstienta poate fi aceea de a alege culori mai puternice. Aceste comportamente inconstiente isi au originea in perioadele in care, traind in mijlocul naturii, stramosii nostri apelau la modalitati de camuflare sau, dimpotriva, intimidare a adversarului si cel mai usor o puteau face prin a alege anumite culori. Exista de asemenea o legatura si intre imprimeurile hainelor si ceea ce simtim sau ne preocupa. Daca ne vom acorda un ragaz sa constientizam de ce facem anumite alegeri, chiar si in magazinele de haine, ne vom da seama ca inconstientul ne influenteaza viata de zi cu zi mai mult decat am putea credere.
Pot hainele să ne schimbe starea de spirit? Cum/de ce?
In ultimii ani se vorbeste din ce in ce mai des de “terapia prin cumparaturi” si anume achizitionarea unor articole vestimentare noi atunci cand suntem intr-o dispozitie mai putin buna. Din punct de vedere psihologic, acesta “terapie” functioneaza pe baza recompensei, a satisfactiei imediate. Atunci cand suntem suntem obositi, suparati sau nu avem o stare psihica prea buna, toleranta la frustrare scade si avem nevoie de satisfactii imediate, de actiuni care sa garanteze mici bucurii sau multumiri imediate. Hainele noi ne pot imbunatati starea de spirit, ne ajuta sa ne privim cu alti ochi, ne resusciteaza stima de sine si ne aduc bucurii imediate. Problema este ca acestea nu tin mult, sunt doar niste mici pauze de la stres.
Suntem sau nu ceea ce îmbrăcăm? Cât de mult „haina face pe om”?
“Haina il face pe om” este o expresie foarte veche care are la baza un element important al limbajului non-verbal – modul in care ne manifestam in lume, dincolo de cuvinte. Hainele, culorile alese, gestica, mimica, postura, caoafura, parfumul, spun despre noi mai mult decat am putea crede. Imaginea se impregneaza pe retina inainte ca noi sa auzim cuvintele (viteza luminii este mai mare decat viteza sunetului) si, astfel, pana la a ajunge sa deschidem gura, interlocutorul si-a format deja o prima impresie despre noi. Acesta prima impresie uneori nici nu apuca sa fie constientizata ci pur si simplu simtim ca ne place o persoana sau nu, fara a putea spune concret de ce.
Cum putem folosi hainele pentru a obține ceea ce ne dorim? (un job, un statut, un iubit)
Intotdeauna este recomandat sa ne imbracam adecvat locului in care urmeaza sa mergem. Acrobatiile vestimentare de genul: purtarea unor haine excentrice la birou, alegerea culorilor stridente la o intalnire de business, o tinuta sumara la o prima intalnire de obicei sunt taxate de catre interlocutor ca fiind o carte de vizita mai putin buna. Hainele ne pot ajuta sau, dimpotriva, pot lucra in defavoarea nostra. Intotdeauna ar fi indicat sa ne punem intrebarea “ce mesaj vreau sa transmit?” si odata identificat mesajul, sa alegem hainele potrivite. Este bine ca alegerea sa fie una asumata. In acest fel va exista o coerenta intre atitudine si hainele alese.
Cum putem transmite mesaje greșite prin haine nepotrivite?
In general este indicat ca noi sa purtam hainele ci nu hainele sa ne poarte pe noi. Acest fapt se poate intampla daca, din dorinta de a evidentia o anumita atitudine sau un anumit mesaj, se pun prea multe accente de culoare, prea multe accesorii, sau prea mult elemente incompatibile si atunci, tinuta se dezechilibreaza, da senzatia de dezordonat, de lipsa de coerenta. Un alt aspect de care este indicat sa tinem seama, este varsta. In acest caz, o lipsa de concordanta ii poate genera interlocutorului senzatia de imaturitate, rebeliune. Bineinteles, nu am refer aici la artisti, oameni a caror meserie justifica sau incurajeaza inovatiile vestimentare. Trebuie sa tinem cont de faptul ca nu controlam decat 50% mesajul pe care dorim sa il transmitem prin intermediul tinutei. Restul de 50% ii apartin interlocutorului, perceptiei acestuia, bagajului cultural.
Ce spune despre noi faptul că:
Din punct de vedere psihologic este dificil sa cream axiome de genul “ce inseamna daca”. Pentru a putea creiona o concluzie este indicat sa luam in calcul mult mai multi factori si sa nu reducem totul la a analiza un singur element. In interpretarea limbajului non-verbal se recomanda analiza a cel putin doua elemente pentru a putea face o interpretare.
-ne îmbrăcăm în haine prea largi?
– ne îmbrăcăm în mom’s jeans și hanorace 90% din timp?
Alegerea hainelor largi poate sugera nevoia de confort, de a te simti liber.
– ne îmbrăcăm în haine masculine?
Alegerea hainelor masculine poate fi facuta in situatiile in care dorim sa transmitem siguranta de sine.
-ne îmbrăcăm minimalist?
– ne îmbrăcăm foarte colorat?
In ambele situatii alegerea poate tine de starea de spirit avuta in momentul respectiv.
– ne îmbrăcăm mai tineresc decât vârsta noastră, sau dimpotrivă, mai bătrânesc (matur) în raport cu vârsta noastră?
In alegerea unui stil vestimentar matur pot fi influente educationale, religioase, culturale.
Alegerea unui stil vestimentar “tineresc” depinde foarte mult de ceea ce intelege persoana respectiva prin “tineresc”. Este o mare diferenta intre “tineresc” si “imatur”.
-ne îmbrăcăm prea provocator?
Ceea ce este considerat provocator pentru anumite persoane pentru altele poate fi o tinuta fireasca. Depinde foarte mult de modul in care interlocutorul descifreaza mesajul.
-purtăm doar haine de firmă?
Sunt persoane care aleg sa poarte hainele si firma asa cum sunt persoane care aleg sa poarte doar hainele si atat. Ambele variante sunt ok daca alegerea este coerenta cu stilul de viata al persoanei respective.
Ce am putea lua în considerare, în raport cu fiecare din situațiile de mai sus?
In momentul in care ne alegem hainele trebuie sa le simtim ca pe niste aliati, sa ne simtim comfortabil fizic si psihic. Tinutele care nu ne permit sa fim in largul nostru, care ne rigidizeaza gesturile, postura, care ne dau senzatia ca trebuie sa le aranjam tot timpul, sa le verificam daca stau cum trebuie, nu sunt tinute care sa ajute intrucat o mare parte a atentiei va fi tot timpul indreptata catre tinuta si acest fapt va fi observat de catre cei din jur.
O persoana care se simte bine in pielea ei, care este in largul ei in orice situatie, este o persoana care se simte bine, in primul rand, in hainele ei.
Articol scris de psihoterapeut Monica Dinulescu