Pentru multi dintre noi, ideea de a gasi un partener de viata compatibil si de a avea fata de acesta sentimente constante, de durata, pare uneori desprinsa din povestile copilariei. Odata cu maturizarea, oamenii sunt tentati sa creada ca astfel de aspecte ale vietii nu pot fi  programate sau controlate si ca de multe ori tin si de noroc. Daca in timpurile trecute parintii erau cei care aranjau formarea cuplurilor, prezentul ne ofera libertatea de a alege, insa pe de alta parte ne pune si mai putin timp liber la dispozitie. Faptul ca petrecem aproximativ 70% din durata unei zile la birou ne restrange ocaziile de a socializa, de a face noi cunostinte sau de a merge in locuri noi.

Cel mai adesea se creaza o rutina conform careia dupa programul de serviciu urmeaza indatoriri gaspodaresti sau administrative, timpul liber fiind alocat in general la sfarsit de saptamana.

Cum putem insa creste sansele descoperirii unui partener perfect?

Inainte de toate este indicat sa constientizam faptul ca daca ne dorim partenerul perfect exista posibilitatea sa asteptam mult si bine. Ceea ce are nevoie fiecare dintre noi este nu un partener perfect, nici identic ci un partener complementar, compatibil, ale carui caracteristici sa se imbine armonios cu angrenajul personalitatii noastre. Cunoscand acest aspect, ne putem delimita realist asteptarile.

Curatenie in bagajul emotional

“Bagajul emotional” este format din totalitatea trairilor pe care le-am experimentat in relatiile trecute dar si in relatiile cu familia de origine (parinti, frati, surori). Uneori, acest “bagaj” poate deveni toxic si poate influenta reactiile, deciziile, alegerile pe care le facem in prezent. De multe ori traumele trecute (despartiri, pierderi, suferinta, dezamagiri) actioneaza ca un scut de aparare si determina comportamente care sa ne tina departe de contextul experimentarii unei noi traume. Astfel, persoanele care au suferit din cauza unei relatii tind sa fie mult mai circumspecte atunci cand apare posibilitatea relationarii cu un nou partener. Persoanele care au asistat la divortul  parintilor in copilarie pot fi tematoare si pot avea tendinta de a “fugi” de implicatii.

Drept urmare, pentru a avea claritate in alegerile pe care le facem este indicat sa facem curatenie in “bagaj” si sa eliberam acele traume si suferinte trecute care au inca influenta asupra psihicului.

Constientizarea asteptarilor

Este foarte important sa practicam sinceritatea fata de noi insine si sa ne conturam mental ce anume asteptam de la celalat. Daca nu stim ce anume ne dorim de la un viitor partener ne va fi greu sa il recunoastem atunci cand va aparea.

Partenerul de cuplu nu trebuie sa fie pozitionat ca si substitut al unuia dintre parinti si nici “transformat” in copil. Exista multe cazuri in care din dorinta de a rezolva cat mai multe probleme ale gospodariei, o femeie se transforma inconstient de-a lungul relatiei in “mama” in timp ce partenerul ei de cuplu se depersoanalizeaza si se transforma treptat in “copil”. Astfel, multe femei ajung sa se intrebe de ce partenerul de cuplu nu mai are initiative, de ce viata de cuplu stagneaza, de ce a disparut pasiunea, neluand in seama transformarile invizibile care au avut loc in timp la nivel psihic.

Sinceritate fata sine si fata de ceilalti

Daca ne dorim o relatie sanatoasa de cuplu, este important sa le oferim celorlalti o imagine cat mai clara a ceea ce suntem. Retelele de socializare si posibilitatea ascunderii in fata unui monitor pot fi o tentatie irezistibila de a epata, de a crea o imagine diferita de realitate. Asumarea propriei personalitati, cu defectele si calitatile aferente, este o dovada de maturitate si este benefica unei posibile relatii. In caz contrar, dupa o perioada de timp, efortul de a tine ascunse anumite aspecte va deveni frustrant si celalat se poate simti tradat descoperind-le.

Asadar, daca ne dorim sinceritate si deschidere, trebuie sa fim dispusi sa le si oferim. Daca decoperim ca locul nostru nu este langa o anumita persoana de la care aveam asteptari, este indicat sa trecem mai departe. In majoritatea cazurilor, daca lucrurile nu merg bine de la inceput sunt sanse mici ca ele sa se imbunatateasca pe parcurs desi o multitudine de persoane se auto-conving sa creada ca “in timp va fi bine”.

A invata din propriile greseli

Cu totii facem greseli insa este important sa avem capacitatea de a extrage si ceva invataminte din acestea. Cea mai mare greseala pe care o poate face un om este sa repete aceeasi greseala la nesfarsit. Drept urmare, este indicat sa invatam din fiecare relatie pe care o avem. Adesea unele persoane remarca un anumit tipar in modul in care decurg relatiile intrebandu-se de ce atrag o anumita categorie de parteneri. Raspunsul poate avea radacini impletite in relatia cu parintii sau cu traumele aferente copilariei. In astfel de cazuri este necesara recalibrarea psihica adica schimbarea modului de a alege partenerii: acordarea de sanse si persoanelor care pana acum pareau neinteresante, schimbarea locurilor frecventate, schimbarea abordarii.

Toate acestea nu inseamna a regiza relatia ci a iesi din stereotipiile care nu au dat rezultatele asteptate.


Concret:

Gaseste-ti timp pentru socializare. Poate parea uneori greu insa este important sa iti aduni fortele, sa iti faci curaj si sa te mobilizezi sa iesi din casa pentru activitati diverse: sport, plimbare, un film, o cafea, E greu de crezut ca partenerul pe care il cauti va aparea din senin la usa ta dar important este sa nu uiti ca si el te cauta.

Frecventeaza locuri noi. Acest aspect te poate ajuta sa cunoasti oameni noi, sa descoperi ce mai este nou si iti incarca bateriile cu energie. Da-le o sansa catre prietenie celor pe care ii cunosti chiar daca par a nu corespunde profilului partenerului cautat.

Daca intri pe site-urile matrimoniale pastreaza-ti atentia. Alege un site cunoscut, care are daja o notorietate, fa-ti un profil realist fara a da insa prea multe detalii personale si limiteaza-te la fotografii obiective. Marea capcana in care oamenii se lasa prinsi adesea este fantasmarea cu privire la persoana de la celalalt monitor. Evita sa pierzi timp in convesatii cu persoane cu care simti ca nu esti pe aceeasi lungime de unda. Cel mai important: pastreaza datele pesonale si informatiile intime pentru intalniri reale.

La prima intalnire:

  • In general barbatii sunt cei care propun locatia. O femeie se asteapta inconstient ca cel cu care se intalneste sa dea dovada de siguranta si spontaneitate. Pentru o prima intalnire este important sa alegeti un loc mai putin zgomotos, accesibil, unde sa puteti purta o convestatie.
  • Zambeste, fa mici complimente, asculta. Nu-ti intrerupe interlocutorul si nu vorbi in acelasi timp cu acesta. Concentreaza-te la ce-ti spune pentru a putea interveni cu un comentariu la momentul potrivit si cauta sa privesti in ochi.
  • Atentie la aspectul vestimentar. Alege-ti hainele in functie de locatie si atentie la cantitatea de parfum, de bijuterii si de accesorii. Adu-ti amine ca scopul nu este acela de a-l impresiona pe celalat intr-un sens negativ.
  • Incearca sa nu intarzii sau daca totusi se intampla din motive independente de tine, anunta printr-un mesaj.
  • Incearca sa nu faci exces de alcool, creeaza din start o impresie nefavorabila.
  • Evita sa vorbesti de rau despre propriile tale relatii indiferent cat de mult ai suferit. Este mult prea devreme pentru astfel de detalii.
  • Evita sa faci comparatii cu fosti sau foste persoane din trecutul tau. Fiecare om este unic, deci evita sa traiesti in trecut si bucura-te de ceea ce iti ofera prezentul.

De psiholog Monica Dinulescu

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *