Virtutile curative nestiute ale rasului

Rasul/umorul poate salva o relatie aflata pe marginea prapastiei?

Da, rasul poate imbunatati traiectoria relatiei de cuplu. Castigul momentelor in care radem impreuna cu partenerul  nu consta numai in relaxarea situatiilor incordate si cat mai ales in invitarea fiecarui membru al cuplului sa adere la un alt mod de a privi provocarile zilnice atat in relatie cat si in viata de zi cu zi. Ca si in terapie, a aplica noi metode si tehnici ce garanteaza detensionarea conflictului, nu inseamna a rezolva problema. Castigul unor astfel de momente in care ne amuzam chiar si de lucruri mici, consta in declansarea procesului intern de optimizare a modului de a privi relatiile si viata in general. Cu cat mai multe momente de destindere si amuzament, cu atat mai prezenta este starea de „bine” in viata de cuplu. Placandu-se astfel mai mult pe ei insisi, avand un simt crescut al stimei de sine, partenerii devin mult mai flexibili, mai spontani si reusesc sa treaca mai usor peste starile de incordare si de nervi. O relatie de cuplu in care se rade, este o relatie sanatoasa.

Exista un anumit interval de ore in care este bine sa radem?

As spune mai degraba ca „cine rade de dimineata departe ajunge”. Este indicat sa ne incepem ziua cu o portie de buna-dispozitie pe care sa nu asteptam sa o primim din exterior ci pe care sa ne-o oferin noi insine. Plecand de la principiul ca lucrurile simple si mici au efecte mari,  recomand ca fiecare persoana sa aleaga sa inceapa dimineata cu cateva minute de destindere: intindeti-va in pat, respirati profund, zambiti, alegeti constient sa intampinati ziua intr-un mod optimist. Creierul va prelua imediat aceste semnale si le va transforma in energie si vitalitate.

Cercetatorii de la University of Western Ontario in Canada au descoperit ca rasul imbunatateste performanta mentala si ca angajatii care au parte de relaxare si portii de ras pe parcursul zilei, gasesc solutii constructive mult mai usor decat angajatii stresati. Nu este neaparat nevoie sa radeti in hohote insa zambetele dese va vor rasplati imediat cu buna dispozitie. Daca va este greu sa zambiti, ganditi-va ca o faceti in primul si in primul rand pentru voi, pentru sanatatea voastra, pentru echilibrul vostru intern iar asta inseamna respect de sine.

De ce ne apropiem mai usor unii de altii  atunci cand radem?

Din punct de vedere psihologic, prezenta rasului semnalizeaza acceptul grupului si interactiunea pozitiva a membrilor acestuia. Nu mai este un mister faptul ca rasul este contagios iar in grup se rade cel mai bine. Rasul „deschide” foarte mult oamenii, le confera naturalete si jovialitate. Aici intervine comunicarea inconstienta. Fiecare dintre noi il percepe pe celalalt prin prisma unei serii de mesaje si semnale receptate la nivel constient dar si la nivel inconstient. Suntem atrasi de un anumit grup sau de anumite persoane aparent inexplicabil insa aceasta atractie este doar interfata unui proces complex care se intampla in creierul nostru. O persoana vesela si amuzanta ne va induce o stare de bine pentru ca ne va crea contextul sa fim noi insine naturali si autentici la randul nostru. Oamenii care rad bine impreuna, muncesc bine impreuna, creeaza frumos impreuna, sunt mai sanatosi si plini de vitalitate. Sa nu uitam faptul ca nu incetam sa radem pentru ca imbatranim cat mai ales ajungem sa imbatranim pentru ca am incetat sa radem.

Ce fel de exercitii presupune terapia prin ras?

Terapia prin ras presupune in primul rand socializare, integrare intr-un grup al carui scop este buna-dispozitie. Daca ne analizam propriul comportament vom ajunge la concluzia ca nu radem foarte mult atunci cand suntem singuri intr-o incapere chiar si daca urmarim ceva amuzant la televizor. Cea mai scurta cale catre rasul in hohote este a fi impreuna cu ceilalti.  Grupurile de terapie prin ras au marele avantaj de a fi unitare, coezive si centrate pe astfel de manifestari. Pe masura ce grupul se omogenizeaza, efectele terapiei prin ras cresc.

de Monica Burcea