Competitivitatea inconstienta

Nu este nimic in neregula cu o competitie amicala constructiva insa cu toate acestea, atmosfera intr-o astfel de situatie trebuie sa ramana in continuare prietenoasa. Cand o prietenie devine mai mult o competitie, autenticitatea acesteia scade dramatic. Competitivitatea poate fi adesea inconstienta: prietenii care se transforma fara sa vrea in competitori vor incerca sa “dea replica” de fiecare data cand faceti schimbari sau achizitii noi: achizitioneaza imediat aceleasi bunuri, iau “intamplator” aceleasi decizii. Cei care se potrivesc profilului de prieteni competitivi sunt oameni care nu au capacitatea de a se bucura pentru reusita celorlalti. Pentru ei totul este o competitie unu-la-unu, stima lor  de sine se construieste pe rivalitate.

            Tendinta de a nerespecta promisiunile in speranta ca celalalt iarta

La baza fiecarei prietenii sanatoase se afla increderea si respectul reciproc. Respectarea angajamentelor este un aspect important al relatiei de pritenie. Decat sa faci promisiuni pe care stii ca nu le vei putea onora, este mai intelept si mai corect fata de celalalt sa ai curajul de a spune “nu” inca de la inceput. Sinceritatea unui refuz este mai usor de acceptat si de inteles decat incalcarea constienta a unei promisiuni.

            Negativismul si pesimismul

Un prieten adevarat ofera si asteapta sprijin, in egala masura. Pentru ca o prietenie sa functioneze optim este nevoie de un echilibru – nu este suficient ca unul doar sa primeasca ajutor, iar celalalt doar sa ofere. Daca insa unul dintre prieteni acapareaza constant timpul comun pentru a se plange  sau pentru a contra-argumenta cu informatii negative, prietenia este in pericol de a se transforma intr-o interminabila sesiune de terapie. Este normal sa cautam sustinere morala in relatia de prietenie insa problema apare atunci cand persoana cealalta ajunge sa fie folosita doar pentru confortul propriului ego.

            Exista diferente intre prieteniile toxice ale femeilor si prieteniile toxice ale barbatilor?

 

Este greu de facut o diferentiere intre calitatea prieteniei in cazul barbatilor si in cazul femeilor. Competitivitatea inconstienta de care putem vorbi in cazul barbatilor este compensata de prezenta simtului critic in cazul femeilor. O prietenie, fie ea intre persoane de acelasi sex sau de sexe diferite, depinde in primul rand de calitatea morala si spirituala a persoanelor care o creeaza, de capacitatea acestora de a mentine o anumita igiena a legaturii lor.

            Exista prietenie intre femei si barbati, dar fara atractie fizica si daca da, in ce conditii?

De multe ori in copilarie cel mai bun prieten se intampla sa fie un copil de sex opus. Bazata pe spiritul ludic si pe preocupari comune, aceasta prietenie este prea fragila pentru a contine si componenta sexuala constienta si acest fapt ii confera o anumita trainicie.

Odata cu maturizarea, prietenia dintre persoanele de sex opus se transforma. Uneori se poate institui un joc de seductie inconstienta intre barbat si femeie, fara a avea consecinte asupra relatiei lor insa daca sunt depasite anumile limite, relatia poate deveni tensionata din cauza presiunii sexuale. Acest fapt necesita ca relatia sa fie iarasi si iarasi reechilibrata.

In general, in relatia de prietenie cu sexul opus cautam siguranta, intelegere, validare. Plecand de la acest fapt, prietenia se poate transforma treptat in relatie de iubire fara ca sexualitatea sa intervina decat foarte tarziu sau deloc. Un alt aspect de mentionat este faptul ca prietenia intre un barbat si o femeie neimplicati in relatii de cuplu este cu mult diferita de prietenia dintre parteneri care au familii sau relatii.

Raspunsul la aceasta intrebare apartine fiecarei persoane in parte. Conteaza foarte mult daca persoana in cauza crede sau nu ca poate exista prietenie intre un barbat si o femeie.

Sunt mii de motive pentru care prietenia devine dragoste si dragostea devine prietenie.

 

de psihoterapeut Monica Dinulescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *