Lipsa timpului, orgoliul, ignorarea problemelor, neincrederea in celalat, critica si reprosurile sunt doar cateva dintre comportamentele care incet dar sigur pot eroda relatia de cuplu. A trai fericiti pana la adanci batraneti nu se rezolva doar cu un angajament verbal ci dimpotriva, cu mentinerea unei apropieri emotionale si afective.

Un cuplu disfunctional intampina deficiente in comunicare si implicit in rezolvarea de probleme. In aceste cupluri pe langa frecventa mai mare a conflictelor, apar si comportamente prin care partenerii incearca sa se pedepseasca reciproc. Uneori chiar si comportamentele prin care isi exprima afectiunea sau suportul sunt interpretate gresit de catre partener. Acestia se percep negativ unul pe celalat si au tendinta sa observe in special lucrurile care ii deranjeaza la celalalt si uita sa isi apreciere calitatile, intentiile frumoase.

            De ce va indeparteaza conflictele?

Lucrurile nu sunt ceea ce par a fi.  In general, in cadrul unui conflict suntem predispusi la a ne aminti tot ceea ce ne-a suparat de-a lungul timpului dar aceasta nu este cauza reala a conflictului. E foarte posibil sa existe o nemultumire mai profunda legata de relatie – fie ca e legata de nevoia de autonomie, de respect, de intimitate sau de suport. In acest caz este recomandat sa ne observam cu sinceritate gandurile – se pare ca ceea ce gandim intr-un conflict e mult mai relevant decat ceea ce spunem. Fiind atenti la ceea ce gandim putem identifica adevarata problema. Aceasta poate fi legata de exemplu in aparenta de faptul ca si-a lasat hainele pe jos si in profunzime de faptul ca simtim ca munca nu ne este respectata si apreciata.

Fiecare percepe discutia dintr-un alt punct de vedere. Cercetarile facute de-a lungul timpului arata ca barbatii au tendinta sa se concentreze pe mesajul concret pe cand femeile au tendinta sa interpreteze mesajul la nivel de relatie. Cu alte cuvinte daca el ii spune ca i-ar placea sa vada meciul de fotbal, ea poate interpreta acest raspuns ca fiind un semn ca el nu vrea sa petreaca timp impreuna. Problema nu consta neaparat in faptul ca interpretarile sunt diferite ci mai degraba in faptul ca nu sunt verbalizate complet ci mai mult presupuse. Desi uneori ne-ar placea ca lucrurile sa sta altfel, adevarul este ca partenerul de cele mai multe ori nu intuieste cu exactitate care sunt asteptarile sau cuvintele ce au ramas nerostite. Prin urmare, este indicat sa fim atenti nu numai la ce comunicam dar si cum comunicam.

Furia impiedica auzul. Da, este adevarat, atunci cand suntem maniosi, capacitatea de a “auzi” cu adevarat ceea ce spune celalat se diminueaza si mesajul nu este perceput. Acesta este si motivul pentru care se ajunge de multe ori la ridicarea tonului: avem senzatia ca celalat nu ne aude si astfel instinctiv, ridicam vocea: “Nu ma asculti niciodata!”, “Vorbesc singur” sunt doar cateva dintre cele mai des intalnite reprosuri.

Ganduri toxice. Cand doi parteneri poarta o conversatie in contradictoriu, fiecare dintre ei mai are o conversatie paralela cu celalat, de data asta in gand si aceea este adevarata reflectare la nivel emotional. Aceste ganduri in forma bruta alimenteaza furia si suferinta si se constituie in reprosuri si nemultumiri.

Raspunsurile exagerate. Stresul si starile emotionale negative reduc claritatea si realismul gandirii. Starea emotionala influenteaza chiar si amintirile. De exemplu atunci cand suntem furiosi tindem sa ne amintim in special evenimentele negative din trecut si astfel, raspunsurile sau argumentarile la care recurgem se indeparteaza de sursa initiala a conflictului si ii maresc proprortia. Trebuie sa tinem cont de faptul ca orice stare conflictuala declanseaza in celalat o reactie de tipul “lupta sau fugi”. Astfel, celalat va raspunde pe aceasi frecventa, sau se va retrage in sine renuntand la a mai argumenta. Oricare dintre aceste reactii poate alimenta conflictul.

In cuplu nu trebuie doar sa stim sa comunicam dar si sa ascultam. Conflictele nu au intotdeauna efecte negative daca invatam sa le folosim pentru a dezvolta relatia. Exista un punct in care multe cupluri pot ajunge: partenerii vorbesc unul cu celalat dar de fapt nu se aud, nu reusesc sa-si perceapa mesajele transmise deoarece fiecare este preocupat sa-si sustina punctul de vedere. Daca acest moment este sesizat, cuplul isi poate imbunatati comunicarea, modul de exprimare si relatia poate fi imbunatatita vizibil.

 

De Monica Dinulescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *