Este adevarat ca sportul, asemeni sentimentului de iubire, ne aduce fericirea la nivel psihic?

            Exercitiile fizice ne ajuta sa ne tonifiem corpul dar si psihicul. Cercetarile au demonstrat faptul ca oamenii care fac miscare sunt mai multumiti, mai fericiti si au o stare de spirit mult mai buna decat cei cu un regim de viata mai sedentar. Nu trebuie sa uitam faptul ca organismul uman a fost construit sa traiasca dinamic in mijlocul naturii, ci nu inchis intre 4 pereti. Dupa 10 – 15 minute de efort fizic moderat si continuu, creierul incepe sa elibereze endorfine, responsabile pentru buna dispozitie a fiecaruia dintre noi. De asemenea, efortul fizic duce si la producerea serotoninei, numit si “hormonul fericirii” datorita starii de bine general pe care o induce.

Cu comentati faptul ca oamenii aflati in relatii de lunga durata tind sa castige in greutate?

            Confortul psihologic pe care il ofera o relatie de lunga durata, siguranta pe care o avem cu privire la partener, pot conduce in timp catre tendinta de ingrasare. Ideea ce sta la baza acestei relaxari psihice este de genul “ma place asa cum sunt” ceea ce in timp se poate dovedi a fi fals. Pe de alta parte cuplurile pot capata in timp anumite tabieturi relaxante dar nu neaparat sanatoase: castronul cu popcorn ce insoteste filmele, pizza comandata cand nu exista chef de gatit, etc.

Care este efectul psihologic pe care obiceiurile alimentare proaste ale parintilor le aduc asupra copilului?

            Copilul preia intotdeauna modelul vazut in familie. Nu-i putem impune sa nu pofteasca la sucuri acidulate atat timp cat acestea exista in frigider sau sa nu fumeze la maturitate cata vreme unul sau ambii parinti fumeaza. La fel se intampla si in cazul alimentelor. Copiii preiau obiceiurile alimentare ale parintilor indiferent daca acestea sunt sanatoase sau nu.

Cum ati descrie persoanele care, desi sunt slabe, sunt mereu la cura de slabire si isi doresc sa piarda din ce in ce mai mult in greutate?

            Anorexia – este o afectiune care se tradeaza singura deoarece aceste persoane sunt permanent subponderale, tin mereu cure de slabire, se cantaresc des, refuza sa manance impreuna cu alte persoane sau au un program de exercitii fizice mult prea dificil pentru greutatea lor corporala. Pe plan psihologic anorexia se manifesta prin scaderea respectului fata de sine, nervozitate, nemultumire. Scaderea in greutate este privita astfel ca o conditie esentiala a supravietuirii si a acceptarii persoanei de catre ceilalti.

Auzim tot mai des sintagma „stil de viata sanatos”. Cum ati defini acest lucru din punct de vedere psihologic?

            Stilul de viata sanatos inseama inainte de toate echilibru. In general excesele ascund nemultumiri, nefericire sau eschiva din fata constientizari unor probleme personale. Echilibrul inseamna impacare si acceptare a sinelui – deci sanatate emotionala. Daca aceasta nu exista, daca interiorul este dezechilbrat, dietele, curele de slabire si in general tot ceea ce facem pentru aspectul exterior vor fi doar incercari cu durata scurta de viata.

 

Interviu acordat blogului „Autor de frumos” de Monica Dinulescu (Burcea)

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *