Fluturi in stomac, nerabdare, senzatia de plutire – toate acestea par a fi valabile la orice varsta. Sentimentul de indragostire, iubirea si nerabdarea de a-l vedea pe celalat iar si iar dau dintr-o data un scop nou existentei. Cand insa aceasta nevoie de “impreuna” ne afecteaza activitatile de zi cu zi si relatia cu noi insine?

Studiile arata ca sentimentul de indragostire genereaza anumite substante chimice in creier (dopamina, oxitocina, vasopresina) care induc o stare de bine resimtita in prezenta partenerului. Sub influenta acesteia, o persoana tinde sa repete experienta si astfel va cauta iarasi si iarasi prezenta persoanei iubite, dezvoltand un anume grad de dependenta emotionala. Intr-o anume doza, dependenta emotionala este sanatoasa insa cand devine prea intensa, duce catre depersonalizare, pierderea increderii in sine, anxietate, lipsa de interes pentru propriile nevoi. In astfel de cazuri, propria valoare depinde de altul.

            De ce apare dependenta emotionala?

Dependenta emotionala nesanatoasa se recunoaste usor: persoana iubita devine centrul universului, suntem dispusi sa renuntam la tot ceea ce ne dorim punand pe primul loc dorintele partenerului, facem compromisuri mari cu noi insine pentru multumirea persoanei iubite, acceptam orice doar sa nu fim respinsi. Intr-o astfel de relatie, asteptarile inconstiente sunt ca senzatia de insuficienta sau incomplet sa fie suplinite de celalalt. Radacinile dependentei emotionale nesanatoase se gasesc in copilarie, in relatia cu parintii sau bunicii, in educatia primita, in lipsurile pe care un copil le resimte.

  • Asa cum percepem relatiile in familia de origine asa vom fi tentati sa relationam la maturitate

Parintii pot sabota increderea adolescentilor in ei insisi atunci cand le induc acestora sentimente de nesiguranta si nu-i apreciaza “eu stiu mai bine, am trecut prin viata, tu nu stii nimic”.  Adolescentii vor deveni astfel nesiguri si vor creste cu ideea ca deciziile pe care le iau sunt mai mult ca sigur gresite. Acest scenariu creeaza premisele instalarii dependentei emotionale, dependenta care ulterior va fi adusa si in relatia de cuplu sub forma de nevoie continua de sprijin si lipsa de incredere in propria persoana.

  • Teama de abandon si de singuratate

Foarte multe persoane nu-si pot imagina cum ar face fata singuratatii si drept urmare, au nevoie sa fie tot timpul intr-o relatie. Teama ca partenerul ar putea pleca intr-o alta relatie determina o astfel de persoana sa recurga la compromisuri si la renuntari pentru a fi tot timpul pe plac. Pe termen lung, o astfel de dependenta emotionala poate genera frustrare, nemultumire, depresie.

  • Nevoia de fuziune

Partenerii cu nevoie de fuziune crescuta vor fi tentati sa apeleze mai tot timpul la celalalt pentru a lua decizii, au nevoie constanta de asigurari si de a fi in preajma celuilalt si nu pot sa-si asume riscuri. O astfel de relationare poate fi asemuita cu relatia mama-copil.

  • Stima de sine scazuta

In general persoanele care nu au o parere buna despre sine, care nu au incredere in calitatile proprii vor avea nevoie continuu de parteneri care le aprecieze si sa le umple golurile de valorizare. Dupa un timp, se vor depersonaliza si vor ajunge treptat dar sigur sa depinda foarte mult de parerea partenerului de cuplu.

 

De psiholog si psihoterapeut Monica Dinulescu

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *