Te-ai gandit vreo data ca fericirea nu este un tel in sine ci un produs secundar al actiunilor tale? Fericirea nu inseamna absenta problemelor, fericirea inseamna capacitatea de a le clarifica, de a le rezolva si de a merge mai departe pe drumul tau. Fericirea vine atunci cand gandurile, emotiile si actiunile tale sunt in armonie unele cu altele. Tensiunea apare atunci cand ele sunt in conflict. Daca mai jos cateva repere pentru o auto-analiza realista.

Exercitiul sinceritatii: Practica sinceritatea fata de tine insati si analizeaza-ti obiectiv viata si mediul. Cu siguranta vei gasi in bagajele pe care le porti cu tine lucruri vechi, ce nu-ti mai apartin si pe care le poti elibera. Se spune ca atunci cand vrei sa faci curatenie in sifonier, e indicat sa dai mai departe tot ceea ce nu ai mai atins in ultimul an pentru ca nici nu vei mai atinge. La fel este si cu emotiile. Poate porti cu tine vinovatii, temeri sau frici care nu-ti mai apartin demult si pe care e momentul sa le eliberezi. Astfel, te vei pune treptat in acord cu tine insati si gandurile, actiunile tale se vor reorganiza. Ecuatia este relativ simpla: pentru ca ceva nou sa poata veni, ceva vechi trebuie sa plece.

Exercitiul autenticitatii. Practicand sinceritatea fata de tine insati, te apropii usor, usor de autenticitate. Nu poti fi fericit daca actiunile tale nu sunt congruente cu ceea ce gandesti. A fi actor in propria-ti viata si a intretine aparente necesita un consum mare de energie. Avem de multe ori tendinta sa supraestimam perceptia detaliata a celorlalti despre noi insa adevarul bazal este ca fiecare se preocupa majoritar de propria-i existenta.

Devenind autentica vei realiza incet, incet ca fericirea nu consta in “ a cauta in exterior” cat mai ales in a “transforma continuu interiorul” tau. Asta presupune concentrarea atentiei pe ceea ce simti tu ci nu pe ceea ce presupui ca gandeste sau crede interlocutorul tau. Aminteste-ti mereu ca tu este cea mai importanta persoana din viata ta.

Exercitiul prezentului: De multe ori ne auto-asiguram mental ca atunci cand ne vom indeplini un anumit obiectiv sau cand vom bifa ca realizate toate dorintele notate pe o lista, vom fi cu adevarat fericiti. Nimic mai fals. Anticipatia in sine aduce mai multe fericire decat indeplinirea propriu zisa a scopului. John Lennon spunea ca “viata e cea care trece pe langa noi cata vreme noi ne facem planuri de viitor”. Indiferent cat de maret iti imaginezi ca va fi momentul in care ti se va indeplini ceea ce ti-ai propus, nu uita ca de cele mai multe ori drumul parcurs pana acolo e plin de momente in care poti alege sa-ti creezi fericrea. Frumusetea este a drumului, nu a scopului final.

Fericirea nu este o constanta ci este direct legata de actiuni. Fercirea marcheza experinetele de varf ale existentei tale insa nu ofera garantia continuitatii. Cu cat tu vei fi mai atenta catre tine insati, cu cat vei fi mai autentica, cu cat te vei reinventa mai mult, cu atat mai mari sunt sansele sa ai parte de fericire.

Exercitiul libertatii: Fericirea inseamna libertate? Cu siguranta da! Nu lua definitii din carti, defineste-ti tu singura ce inseamna liberatatea pentru tine. Echilibrul proslavit de parinti sau  prieteni poate nu se incadreaza in tiparul tau sufletesc. Acest aparent echilibru si fericirea pot fi incompatibile. Practica excesul dar tine-l bine sub control si gaseste-ti propriul echilibru care sa nu excluda libertatea din viata ta.

Asadar, inceteaza sa te mai judeci si sa astepti pasiv ca lucrurile sa se intample de la sine. Alchimizeaza-ti viata de zi cu zi, reinvesteste cu magie lucrurile mici si cladeste-ti cu incredere fericirea.

 

de Monica Dinulescu (Burcea)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *