Pasii catre reconstruirea increderii in sine

            Inainte de a pleca pe drumul recastigarii increderii in sine, este important sa fim sinceri cu noi insine. Felul in care gandim fata de propria persoana este esential. O gandire precum “altii sunt mai buni, nu are rost sa incerc…”, “nu ma consider o persoana atragatoare, cine s-ar uita la mine?…”, “nu am curaj sa vorbesc sa-mi expun punctul de vedere…” sunt direct legate de procesul autosabotarii. Autosabotarea este un mod nociv de a aborda situatiie din viata noastra.

Concret, cum te poti ajuta?

            Incearca sa inveti din greselile pe care le-ai facut pana acum. Oricine poate gresi pe parcursul vietii insa problema apare atunci cand aceste greseli sunt repetate. Daca vom alege sa incercam din nou fara a trage concluzii dein experientele trecute si fara a schimba ceva in modul in care percepem lucrurile, predispozia catre a ne lovi iar de dezamagire este mai mare.

            Contabilizeaza-ti reusitele de pana acum. Aceasta este o metoda buna de reevaluare si de repozitionare in raport cu propria viata. Oricat de mici ar fi reusitele, sunt ale tale si sunt importante. Poti oricand sa alegi sa faci ceva nou ce te va impulsiona si iti va deschide ale posibilitati de a relationa cu oameni noi, de a descoperi alte oportunitati. Fie ca este vorba de un curs de dans, o limba straina, un hobby nou, toate acestea pot fi de folos. Important este sa iei decizia.

            Ai grija de aspectul tau exterior. Un aspect placut, ingrijit, influenteaza modul in care ne percepem pe noi insine dar si modul in care ne percep ceilalti. Atentia acordata propriului corp are o legatura directa cu stima de sine si cu respectul acordat propriei persoane. Daca vrem sa fim apreciati de catre ceilalti, trebuie sa invatam sa ne apreciam inainte de toate noi insine.

            Concentreaza-te asupra solutiilor ci nu a problemelor. Indiferent ce probleme ti-au sabotat increderea in tine si in ceea ce esti, un popas prea lung in zona gandurilor negative cu privire la propria persoana poate deveni daunator. Contoleaza gandurile negative si focuseaza-te pe solutii. Ce poti face mai departe? Cum te poti ajuta tu insuti? Cum ar trebui sa incepi ca sa ajungi la ceea ce iti doresti?

            Aminteste-ti ca nimeni nu-i perfect. Nu suntem perfecti, nu putem avea intotdeauna dreptate si nu toate lucrurile se intampla de fiecare data asa cum ne-am planuit.  Esecul a existat si in viata oamenilor pe care ii admiri sau care au reusit sa isi implineasca visele. Diferenta o face atitudinea fata de esec, de dezamagire sau de infrangere. Increderea in sine se construieste pas cu pas, nu se dobandeste pur si simplu.

            Copiii si increderea in sine

Pentru a-i ajuta pe cei mici sa devina adulti puternici, increzatori in fortele proprii, bazele le putem pune inca din copilarie. Iata cateva metode la indemana:

  • bucura-te alaturi de el de fiecare realizare si aminteste-i ca ea se datoreaza faptului ca a muncit si a fost perseverent
  • evita sa creezi dependenta si sa fii un adult prea protector. Da-i voie sa experimenteze, sa incerce, sa isi castige singur mici experiente de viata.
  • invata-l sa accepte complimentele celorlalti si explica-i ca este apreciat pentru modul in care se comporta
  • critica comportamentul ci nu copilul. “Ai gresit!” este un mesaj diferit de “Comportamentul tau nu este corect!”
  • incurajeaza-i initiativele frumoase. Daca pare interesat de spot, de lumea inconjuratoare, de anumite activitati, atrata-i ca esti alaturi de el, acorda-i suportul tau.

De psiholog si psihoterapeut Monica Dinulescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *