Grupul de prieteni devine adesea o a doua familie si se presupune ca ar trebui sa ne fie alaturi la bine si la greu. Povestile celebre, filmele, legendele ne vorbesc despre legaturi de prietenie deosebite, legaturi cu o durata mare de timp si o intensitate care ne indeamna sa visam la acea persoana care sa ne fie alaturi dincolo de toate provocarile vietii.

Realitatea ne pune insa de multe ori in fata unor legaturi consumatoare de energie, care sunt departe de a fi ideale si care in timp pot genera o stare de disconfort. Nu de putine ori oamenii ajung la vorba din popor „Fereste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur” si in acest moment este indicata o reevaluare obiectiva si sincera a relatiilor de prietenie.

            Cum se leaga o relatie de prietenie?

 In general oamenii se orienteaza catre acele persoane in prezenta carora se simt in largul lor, se simt confortabil si cu care impartasesc idei comune despre viata, hobby-uri asemanatoare, obiective si adesea secrete intime. Pentru  ca o relatie de prietenie sa dureze si sa se pastreze in sfara autenticitatii, este nevoie de aportul ambelor persoane implicate. Daca balanta ivestitiei emotionale se dezechilibreaza poate crea premize favorabile transformarii relatiei de prietenie intr-o relatie toxica.

            Cum ne dam seama ca o relatie de prietenie este toxica?

Cu cat relatia de prietenie este mai veche si mai importanta cu atat si asteptarile sunt mai mari. Este firesc sa ne dorim ca persoana o investita cu incredere si sinceritate sa ne fie aproape cand avem nevoie de ajutor, sa ne asculte si sa ne sustina neconditionat. La fel de firesc este sa respectam la randul noastru acelasi “cod al prieteniei” si sa-i oferim unei astfel de persoane tot ajutorul de care are nevoie.

Transformarile prin care trece relatia de prietenie trebuie sa fie benefice pentru ambele persoane astfel se instaleaza toxicitatea. O prietenie poate fi considerata toxica atunci cand prezenta persoanei respective genereaza senzatia de dezamagire sau de singuratate, disconfort, nesiguranta, sentimentul de incarcare cu energie negativa, lipsa de interes.

            Cele mai importante semnale ale unei relatii toxice:

– Eschiva. Reprezinta sustragerea de la oferi sustinere si ajutor atunci cand este nevoie. Multe persoane tind sa isi activeze inconstient un sistem de “auto-protectie” atunci cand prietenii se pot confrunta cu o problema. Fie ca este vorba de probleme de sanatate, de evenimente mai putin fericite, de probleme de cuplu sau financiare, multor oameni le vine greu sa se expuna suferintei celorlalti si simt nevoia sa se protejeze. Este important sa constientizam si sa ne asumam faptul ca prietenia este ca si relatia de cuplu: confortabila si continatoare dar sunt momente in care trebuie sa iesim din zona de confort pentru a-l sustine pe celalalt neconditionat.

Solutia? Daca prietenii se eschiveaza atunci cand aveti nevoie de ajutor, rediscutati termenii prieteniei sau mutati aceasta relatie in zona amicitiei. Astfel nu vor fi create asteptari nerealiste de a fi aproape la bine si la greu.

Indiferenta. Este atitudinea pe care o persoana o poate intalni atunci cand se asteapta mai putin. Un prieten indiferent nu are timp sa asculte, are mai mereu alte prioritati, stie lucruri care ti-ar fi de folos si cu toate acestea alege sa nu ti le spuna, pare nepasator in fata problemelor cu care te confrunti, il simti “departe” de tine sau cu gandurile preocupate de alte subiecte decat cele pe care ai avea nevoie sa le vorbesti. Pe scurt, nu are timp de tine atunci cand ai nevoie desi tu ii esti mereu aproape cand iti solicita ajutorul.

Solutia? Fa-i cunsocut faptul ca indiferenta sa doare si urmareste daca isi schimba comportamentul. Daca nu apare nicio schimbare poate este momentul sa eliberezi aceasta relatie de prietenie sau sa o transformi intr-o simpla amicitie. Poate acest fapt te va face sa te simti vinovat insa este important sa nu te auto-amagesti ca ai prieteni cand de fapt ai doar „cunostinte”.

– Lipsa de respect. Se poate manifesta sub diferite forme si afecteaza incet dar sigur relatia de prietenie. Oamenii care nu-si respecta prietenii au tendinta de a dezvalui si altora secrete ce le-au fost impartasite, imprumuta diverse obiecte sau bani pe care „uita” sau amana sa le returneze, preferea sa arunce esecul pentru propriile nereusite pe seama prietenilor sau ii pun pe acestia in situatii jenante. Este indicat ca aceste comportamente sa nu fie tolerate deoarece nu aduc nimic benefic ci dimpotriva degradeaza constant relatia de prietenie.

Solutia? Comunicati-i persoanei respective ceea ce va deranjeaza. A alimenta o prietenie toxica prin lipsa de reactie duce catre depersonalizare si catre scaderea stimei de sine. Stabiliti-va propriile limite si daca acestea sunt incalcate constant, luati decizia de a cunoaste si alti oameni care va pot deveni prieteni. Lipsa de reactie nu face decat sa incurajeze un comportament toxic care in timp poate induce chiar si o stare de depresie.

– Certurile si neintelegerile sunt inevitabile intr-o relatie de prietenie si pana la un punct sunt benefice deoarece detensioneaza si uneori pot aduce idei constructive. Problema apare in momentul in care relatia de prietenie se transforma intr-un teritoriu de confruntare permanenta sau de lupta nesfarsita a argumentelor.

In acest caz este recomandabil ca persoanele in cauza sa isi analizeze cu atentie relatia de prietenie si sa descopere cauzele pentru care confruntarile au devenit mai importante decat beneficiile constructive. Parerea obiectiva a celorlalti prieteni poate fi de asemenea de ajutor. Atunci cand ai identificat o prietenie toxica si o continui, ii permiti persoanei in cauza sa te raneasca in continuare si astfel te ranesti chiar tu.

 

de Monica Dinulescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *