O parte semnificativa a mariajelor din ziua de astazi ajung sa se destrame. De cele mai multe ori dam vina pe factori externi, context social si lipsa de timp, insa uitam sa privim si in noi insine. Esuam in relatii pentru ca intram in cuplu cu asteptari foarte mari si insuficienta capacitate de a ne administra intern sentimentele si trairile. Arta de a trai in cuplu se invata in timp si tine de dorinta partenerilor de a parcurge pas cu pas drumul spre a invata cum sa se descopere si cum sa-si ofere iubirea.

Poate insa rasul imbunatati sau salva o relatie de cuplu aflata pe marginea prapastiei? Cu siguranta da. Alaturi de impartasirea dorintelor, gandurilor, fanteziilor si a unui timp de calitate petrecut impreuna, rasul poate face minuni in revitalizarea si in mentinerea unei relatii de cuplu armonioase. Cu siguranta fiecare dintre noi a auzit de-a lungul timpului despre efectele curative ale rasului si despre cat de important este sa ne dam voie sa radem in fiecare zi. Rasul este cea mai scurta cale catre buna dispozitie intrucat elibereaza in creier endorfinele sau asa-numitele „celule ale fericirii”. Endorfinele sunt raspunzatoare de rezistenta organismului la durere, de buna-dispozitie si de „starea de bine” pe care o resimtim in urma unei portii bune de ras.

Castigul momentelor in care radem impreuna cu partenerul nu consta numai in relaxarea situatiilor incordate si cat mai ales in invitarea fiecarui membru al cuplului sa adere la un alt mod de a privi provocarile zilnice atat in relatie cat si in viata de zi cu zi. Alegerea de a detensiona o situatie printr-un zambet sau prin a rade efectiv, optimizeaza in timp modul de abordare a problemelor. Cu siguranta sunt situatii in care partenerul nu merita sa fie „pedepsit” cateva ore prin lipsa comunicarii sau printr-o atitudine evident imbufnata. Daca reusim sa destindem aceste momente prin zambet si amuzament, castigam impreuna un timp pe care altfel l-am fi petrecut separat pentru a-l „pedepsi” pe celalalt.

Scientific American Mind Magazine precizeaza „sunt mai mult de 80 de studii care au investigat cauza rezistentei cuplurilor de-a lungul timpului. Concluzie: importanta umorului in cuplu este uriasa. La inceput, cand ne indragostim, radem foarte mult si umorul ne creaza starea de bine in prezenta celuilalt. Glumele pe care partenerii le impartsasesc si de care se amuza impreuna, ii ajuta sa reziste impreuna in timp”. Cu siguranta nu toate situatiile isi gasesc rezolvarea intr-un zambet sau intr-o portie de ras insa avem intotdeauna la indemana capacitatea de a ne amuza, de a rade impreuna cu partenerul de lucruri mici, de a impartasi cu celalalt micile momente care ne aduc zambetul pe buze.

Castigul implicit al unei atitudini de acest fel consta in imbunatatirea starii de spirit si  creste stima de sine. Cum se imtampla acest fapt? O relationare armonioasa si vesela cu partenerul creaza echilibru intern si multumire in raport cu propria persoana. Pe masura ce practicam detensionarea situatiilor incordate, evitam implicit acumularea frustrarii si consumul nervos inutil. Cuplul isi pastreaza astfel vitalitatea, spontaneitatea, spiritul ludic. O relatie de cuplu in care se rade, este o relatie sanatoasa.

Cercetatorii s-au intreabat de-a lungul timpului despre ce anume discuta cuplurile fericite? Dr Erina Lee, Senior Research Scientist afirma „in relatiile fericite cuplurile se angajeaza foarte mult in comunicare, folosesc conversatia pentru a vorbi despre viata lor de zi cu zi, ca de exemplu ce a fost interesant si demn de povestit cat timp nu au fost impreuna peste zi si despre planuri de viitor. Comunicarea de zi cu zi devine inima relatiei lor si un mod de a relationa in sine. Ei au de asemenea si multe momente umoristice”.

Asadar comunicarea, rasul si atitudinea optimista constituie ingredientele unei relatii de cuplu fericite. Desi uneori e mai simplu sa ne intristam decat sa ne amuzam, sa nu uitam ca avem la indemana secrete mici cu efecte miraculoase care folosite constant, aduc frumusete vietii noastre in doi.

de Monica Dinulescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *