Factorii de stres cu care ne confruntam in viata de zi cu zi, emotiile negative, pierderile emotionale, despartirile, divortul, pierderea cuiva drag, furia, neputinta, sentimentul nedreptatii ne afecteaza tacut nu numai starea de spirit, optimismul si calitatea vietii dar si buna functionare a inimii. In popor se folosea adesea vorba “s-a imbolnavit de inima rea” pentru a  descrie in cuvinte simple modul in care suferinta si indurerarea sunt resimtite in zona inimii.

Din punct de vedere fizic emotiile negative activeaza prompt efectul de “raspuns in fata unui atac” in cadrul caruia hormonii de stres – adrenalina si cortisolul – cresc ritmul respiratiei si ritmul cardiac si favorizeaza un impuls de energie necesar reactiei la factorii stresori. De asemenea, creste presiunea sangelui ca urmare a comprimarii vaselor de sange. Toate aceste schimbari  supun inima unui efort suplimentar de face fata schimbarilor resimtite in organism. Cu cat emotiile negative sunt mai intense si mai dese, cu atat inima noastra are mai mult de suferit.

Din ce in ce mai mult se vorbeste in zilele noastre despre gandirea pozitiva, despre atitudinea optimista si efectele nebanuite ale acestora asupra sanatatii fizice. Unele persoane imbratiseaza acest mod de viata, altele, dimpotriva, neaga ca toate acestea ar putea avea vreun efect palpabil. Ultimele cerecetari demonstreza stiintific faptul ca optimistii traiesc mai mult, se vindeca mai usor si au o durata de viata mai mare decat oamenii care vad mai degraba jumatatea goala a paharului.

Trei inamici tacuti dar puternici

Stresul actioneaza incet dar sigur. Perioadele de stres prelungit si suprasolicitare nervoasa nu ne consuma doar energia psihica ci ne afecteaza si imunitatea, tensiunea arteriala, greutatea sau calitatea somnului. Desi o cantitate minima de stres este considerata a fi benefica, stresul constant conduce catre pierderea interesului pentru activitati care la un moment dat aduceau placere, deteriaoreaza relatiile de prietenie sau de cuplu. Se pare insa ca oamenii optimisti fac fata  mai bine stresului si asta datorita pozitionarii diferite fata de anumite situatii de viata.

In cazul femeilor este bine sa tinem seama si de faptul ca stresul si supararea pot provoca disparitia menstruatiei. Absenta ciclului, in astfel de cazuri, poate persista pana la cateva luni, spun specialistii, perioada depinzand de intensitatea stresului. Absenta menstruatiei este o alta cauza de stres si astfel femeia poate intra intru-un cerc vicios al nelinistii si frustrarii.

In astfel de cazuri este important sa fim sinceri cu noi insine si sa intelegem cu adevarat ce ne streseaza, sa identificam corect sursa. Nu tipam la partener pentru ca la serviciu se duce totul de rapa, nu certam copilul pentru ca partenerul nu a facut ceea ce l-am rugat… In astfel de cazuri nu sunt de vina nici copilul, nici partenerul ci doar senzatia ca situatia scapa de sub control. O astfel de senzatie activeaza in organism acel instinct de pregatire pentru lupta, pentru a rezista in fata provocarilor. Pentru o persoana care sufera deja de hipertensiune arteriala sau are antecedente legate de afectiuni ale miocardului, astfel de situatii sunt foarte nocive.

Emotiile negative: furia, invidia, tristetea, nedreptatea, gelozia, nesiguranta sunt instrumente care manevrate constructiv, ne ajuta sa ne eliberam, sa ne reechilibram. Pe de alta, parte, neexprimate sau ascunse sub covor, aceste trairi ne pot afecta serios sanatatea. Activand sistemul nervos simpatic, astfel de emotii favorizeaza cresterea ritmului cardiac, presiunea sangvina, mentinand organismul in stare de alerta. Fiecare tip de emotie negativa predispune la o anume reactie comportamentala: frica si dezgustul determina indepartarea de o amenintare, dispretul si mania duc la atac sau opozitie, rusinea – la retragere sociala, iar tristetea se asociaza cu abandonarea scopurilor.

Pierderile emotionale: separarile, divortul, pierderea unei persoane dragi sunt printre cele mai grele incercari. Indignarea, refuzul, furia neputincioasa sau culpabilizarea sunt trairi ce preced astfel de evenimente iar senzatia este una de sufocare, de incapacitate de a vedea o iesire. Toate aceste stari sunt inamici directi sanatatii si in special ai inimii. Depresia ce se poate instala adesea dupa astfel de evenimente trebuie abordata cu multa atentie si este recomandat sa cerem ajutorul unui psihoterapeut. Cercetarile arata ca in cazul unui divort este necesar un interval de 1 pana la 3 ani pentru reechilibrarea emotionala.

O alta emotie negativa de luat in seama este dependenta. Daca efectele adictiilor de tutun, alcool, droguri sunt deja cunoscute, dependenta emotionala naste agresivitate interioara iar relatia de cuplu poate fi afectata in timp. O persoana dependenta emotional va avea constant stari de frica, de panica datorate angoasei de pierdere a partenerului iar eforturile constate de multumire a acestuia vor genera frustrare si oboseala.

de Monica Burcea

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *