Din punct de vedere medical, râsul (de 3 – 8 minute) joacă un rol important în ameliorarea și chiar vindecarea bolilor: îmbunătățește starea psihică, reduce consecințele stresului, produce endorfine. Endorfinele, cunoscute și sub numele de „moleculele fericirii” sunt substanțe chimice de alinare a durerii, create de către organism în urma dansului, sexului, muzicii plăcute, mâncării condimentate. Endorfinele ajută creierul să ignore durerea. În testele elaborate de către cercetători, s-a dovedit că rezistența participanților la durere crește după o porție bună de râs.

Mai mult decât atât, cercetările prezentate la conferința de Biologie Experimentală din Anaheim (2010), arată că râsul are aceleași beneficii asupra sănătății ca și exercițiile fizice (sursa: Scientific American Mind). Râsul stimulează sistemul imunitar al organismului, stimulează respirația prin mișcările accentuate ale musculaturii abdominale și ale mușchiului diafragmei, producând un masaj intern cu beneficii directe asupra circulației sanguine și asupra creșterii concentrației de oxigen din sânge.

Din punct de vedere spiritual, râsul este o experiență eliberatoare. Atunci când râdem, trecutul și viitorul se estompează și nu mai există decât prezentul. Aceasta este cea mai scurtă cale către a atinge autenticitatea iar de la a fi autentic până la a fi fericit nu mai este decât un pas.

Câștigul momentelor în care râdem împreună cu partenerul  nu constă numai în relaxarea situațiilor încordate și cât mai ales în invitarea fiecărui membru al cuplului să adere la un alt mod de a privi provocările zilnice atât în relație cât și în viața de zi cu zi. Ca și în terapie, a aplica noi metode și tehnici ce garantează detensionarea conflictului, nu înseamnă a rezolva problema. Câștigul unor astfel de momente în care ne amuzăm chiar și de lucruri mici constă în declanșarea procesului intern de optimizare a modului de a privi relațiile și viața în general. Cu cât mai multe momente de destindere și amuzament, cu atât mai prezentă este starea de „bine” în viata de cuplu. Plăcându-se astfel mai mult pe ei înșiși, având un simț crescut al stimei de sine, partenerii devin mult mai flexibili, mai spontani și reușesc să treacă mai ușor peste stările de încordare și de nervi. O relație de cuplu în care se râde este o relație sănătoasă.

Cel mai important mecanism social care generează coeziune de grup este râsul întrucât este direct raportat la confortul psihic și securitatea pe care o persoană le simte în urma apartenenței la un grup. Din această perspectivă, din punct de vedere psihologic, prezența râsului semnalizează acceptul grupului și interacțiunea pozitivă a membrilor acestuia. Nu mai este un mister faptul că râsul este contagios iar în grup se râde cel mai bine.

De ce ne apropiem mai ușor unii de alții  atunci când râdem? Râsul „deschide” foarte mult oamenii, le conferă naturalețe și jovialitate. Aici intervine comunicarea inconștientă. Fiecare dintre noi îl percepe pe celălalt prin prisma unei serii de mesaje și semnale receptate la nivel conștient dar și la nivel inconștient. Suntem atrași de un anumit grup sau de anumite persoane aparent inexplicabil însă această atracție este doar interfața unui proces complex care se întâmplă în creierul nostru. O persoană veselă și amuzantă ne va induce o stare de bine pentru că ne va crea contextul să fim noi înșine naturali și autentici la rândul nostru. Oamenii care râd bine împreună, muncesc bine împreună, creează frumos împreună, sunt mai sănătoși și plini de vitalitate. Să nu uităm faptul că nu încetăm să râdem pentru că îmbătrânim, cât mai ales ajungem să îmbătrânim pentru că am încetat să râdem.