Barfa, invidia si micile rautati – forme subtile de agresivitate

Mascarea furiei, a maniei, a sentimentelor de dispret sunt comportamente cu care majoritatea oamenilor se pot confrunta de-a lungul vietii. In timp, daca alegem sa ascundem constant aceste comportamente, ele se vor transforma in agresivitate pasiva. Agresivitatea pasiva nu inseamna suprimarea agresivitatii  si a furiei ci doar manifestarea acestora pe cai ocolite, prin comportamente aparent inofensive, mascand astfel nemultumirile.

Adevarata lovitura sub centura, agresivitatea pasiva poate crea probleme de relationare cu cei din jur si ii poate determina pe acestia sa se indeperteze de noi.

“Mata blanda zgarie rau”

Agresivitatea pasiva nu se manifesta prin tipete, furie, manifestari violente ci de multe ori se poate ascunde sub haina unor zambete false sau o aparenta buna-vointa a carei naturalete lipseste insa.

In cazul adultilor agresivitatea pasiva se manifesta in viata de zi cu zi prin comportamente in general tolerate de catre societate si de catre cercul de cunostinte: micile rautati la adresa celorlalti, barfa, ironia, dispretul, tentinta de a judeca sau de a critica, dorinta de control, tendinta de a manipula, tendinta de a desconsidera reusitele altora, amanarile indeplinirii obligatiilor,  sunt cele mai intalnite forme ale agresivitatii pasive.

 Cum recunoastem o persoana cu agresivitate pasiva?

– in general evita sa spuna ce gandeste cu adevarat intr-o discutie fata in fata

– are tendinta de a se razbuna pe cai ascunse

– accepta cu deschidere o sarcina noua dar amana executarea acesteia foarte mult, uita sau saboteaza actiunea respectiva

– este foarte tentata sa dea vina pe cei din exterior, pe context, pe insuficienta resurselor pentru a-si justifica comportamentul

– ataca prin remarci sarcastice si apeleaza la aluzii rautacioase

– are tendinta de a planifica impreuna cu ceilalti si ii lasa balta in ultimul moment

– in general nu-si suporta sefii sau persoanele aflate in pozitii de autoritare

– este un “fin observator” al defectelor si nereusitelor celorlalti.

 

De ce apare agresivitatea pasiva?

In general agresivitatea pasiva se formeaza pe fondul unor nevoi ramase nesatisfacute.

  • lipsa suportului familiar sau a sustinerii familiei in copilarie nasc sentimente de insecuritate, frica, nemultumire si copilul va deveni astfel adultul care va apela la reprimarea sau neexprimarea sentimentelor de teama de a nu fi exclus sau neacceptat. Sentimentele astfel reprimate se pot transforma in atitudini ironice, sarcastice, nemultumire continua.
  • un colectiv sau un loc de munca in care nu sunt permise discutiile libere, sincere este un mediu propice dezvoltarii agresivitatii pasive. Autoritatea impusa prin inducerea sentimentului de teama genereaza frustrare, reprimarea emotiilor, dispret.
  • relatiile in care unul dintre parteneri face totul pentru a fi pe placul celuilalt. Expresii precum “Nu m-am suparat!”, “Credeam ca stii”, “Tu vrei ca totul sa fie perfect!” sunt folosite de acele persoane care isi disimuleaza emotiile datorita faptului ca se tem sa exprime sincer ceea ce simt. Negarea maniei, acuzarea celuilalt de perfectionism, retragerile din discutie sunt modalitati prin care unele persoane isi descarca subtil furia.

Enervarea celor din jur – o satisfactie personala

Cea mai mare abilitate a persoanelor cu agresivitate pasiva este eliberarea maniei prin intermediul frustrarii celorlalti. Cu totii am intalnit persoane care intarzie constant, care promit si apoi “uita” sa isi respecte promisiunile sau care si-au facut un scop din a judeca tinuta, comportamentul sau alegerile celorlalti. Aceste persoane par ca adopta in mod special anumite comportamente pentru a-i enerva pe cei din jur. In momentul in care acestia isi manifesta furia, persoana cu agresivitate pasiva isi “traieste victoria”.

Agresivitatea pasiva poate dezechilibra buna functionare a organismului

Agresivitatea pasiva poate conduce in timp la depresie, egoism exacerbat, dorinta de razbunare, lipsa capacitatii de a ierta, cresterea anxietatii.  Persoanele cu agresivitate pasiva tind să dezvolte ticuri nervoase: rosul unghiilor, laganatul pe scaun, grimasele.

 

de Monica Dinulescu, psihoterapeut, psiholog clinician

 

 

 

           

 

 

1 Comments

  1. Corina

    Foarte interesant si adevarat!cunosc astfel de persoane, din pacate, dar, din fericire nu sunt in proximitatea mea tot timpul.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *