Articole semnat de Monica Adriana Dinulescu.

Termenul „yoga rasului” a fost dezvoltat în India si-i aparține Doctorului Madan Kataria, din Mumbay. Totul a început prin 1994. Dr Kataria credea cu tărie în puterea curativă a râsului și invita pe oricine să râdă dimineața în parcuri, alături de el. Ceea ce la început a fost un grup mic, de 5 persoane, a devenit în scurt timp grup de câteva mii de participanți.

Yoga râsului (Hasyayoga) combină râsul cu exercițiile de respirație (Pranayama). Oricine poate participa, oricine poate râde, yoga râsului neavând legătură cu glumele, poantele sau comediile. Pe teritoriul Indiei, zeci de cluburi de yoga râsului se întâlnesc și astăzi în fiecare dimineață, în parcuri și râd. Unii participanți se pot lăuda cu faptul că nu au lipsit nici măcar o dimineață în ultimii ani. Cu toții au resimțit efectele benefice ale râsului: revitalizare, reenergizare, eliberare de stres. Efectele acestor cure de râs sunt atât de profunde încât sunt persoane care afirmă că nu au mai fost stresate sau supărate de foarte multa vreme. Contrar vechilor credințe, yoga râsului a demonstrat că nu este nevoie de simțul umorului ca să râzi. Umorul este apanajul minții, al intelectului, în timp ce râsul depășește barierele mentale. Copiii sunt absolut naturali când râd în jocurile lor!

În urma reîntoarcerii din India, am adaptat elementele de yoga râsului în ceea ce se cheamă terapie de vindecare prin râs. Am pus laolaltă exerciții de respirație, jocuri didactice, elemente de terapie de grup, elemente de gimnastică,  psihologie, multă dăruire și încredere și am pornit atelierele de terapie prin râs aici în România, într-o perioadă în care omul are atât de multă nevoie de veselie, de încredere, de relaxare în viața lui!

Terapia de vindecare prin râs (pe scurt: terapia prin râs) presupune în primul rând socializare. Dacă ne analizăm propriul comportament vom ajunge la concluzia că nu râdem foarte mult atunci când suntem singuri într-o încăpere chiar și dacă urmărim ceva amuzant la televizor. Cea mai scurtă cale către râsul în hohote este integrarea într-un grup. Grupul de terapie prin râs are marele avantaj de a fi unitar, coeziv și concentrat pe astfel de manifestări. O persoană nouă este integrată cu ușurință într-un grup de terapie prin râs și se bucură de susținerea membrilor grupului. Pe măsură ce grupul se omogenizează, efectele terapiei prin râs cresc.

Terapia prin râs debutează cu exerciții de relaxare, respirație și eliminare a stresului. Este important ca participanții să se detașeze de stres și de probleme pe măsură ce se relaxează. Posturile  de lucru alternează: șezând, culcat pe spate, culcat pe burtă, în picioare. Din acest motiv recomand ținuta lejeră (eventual pantaloni largi). La Centrul de Terapie prin Râs Manadrin lucrăm pe salteluțe de gimnastică, direct pe podea.

Participarea la aceste ateliere nu necesită practică sau cunoștințe prealabile. Nu lipsesc de asemenea exercițiile dinamice de grup, jocurile și dansul, exerciții ce energizează, înviorează și generează optimism. Oricine poate practica terapia prin râs. Participanții au vârste cuprinse între 10 și 60 de ani. Ține de fiecare să ia decizia de-a aloca două ore pe săptămână pentru propria relaxare, socializare și reîncărcarea bateriilor. Pe lângă porția bună de râs, la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin participanții se bucură și de un cadru relaxant, liniștit, cu multă verdeață, flori, apă chiar în mijlocul Bucureștiului.