Astazi iti propun se vorbim despre Coeficientul de veselie din viata ta. Coeficientul de veselie este o formula foarte simpla care inglobeaza trei aspect principale:

– relatia ta cu locul de munca

– relatia ta cu cei dragi respective familie, prieteni, rude, copii, sot, sotie, prieten, prietena si ultima dar nu in cele din urma, relatia pe care o ai tine insuti.

Relatia cu locul de munca se refera la multumirea si validarea pe care le simti in activitatea pe care o prestezi zi de zi. Daca locul de munca este stresant sau nu corespunde abilitatilor sau inclinatiilor tale, acest fapt iti va consuma foarte multa energie datorita efortului continuu pe care il faci de a te adapta si de a rezista intr-un mediu care nu este pe aceeasi lungime de unda cu tine.

Daca locul de munca este placut si corespunde cat de cat abilitatilor tale, rezervele tale de energie vor fi economisite si vei simti ca activitatea zilnica te hraneste psihic si da sens muncii tale. Ne petrecem aproximativ 70% din timp la locul de munca asa ca este indicat sa fii sincer cu tine insuti si daca simti ca nu te afli in locul potrivit, ai curaj si fa o schimbare. Astfel, te poti imprieteni din nou cu zambetul.

Relatia cu cei dragi este poate cea mai importanta pentru oameni. Fiecare dintre noi, indiferent cat de duri ne-ar placea sa credem ca suntem, avem nevoie de afectiune, de continere si de validare iar cei mai in masura sa le ofere sunt cei dragi, familia si prietenii. Daca relatiile cu acestia sunt sanatoase, starea ta de spirit va fi una buna si chiar daca lucrurile se intampla sa nu mearga bine pe celelalte planuri, vei avea suficienta energie sa depasesti obstacolele. Daca aceste relatii nu sunt multumitoare, in timp iti pot consuma energia si vitalitatea.

Desi mai putin palpabila, relatia pe care o ai cu tine insuti este foarte importanta. Ea se refera la cat de mult te respecti tu pe tine si cata stima ai fata de propriul corp si de propria persoana. Desi pare greu de crezut, modul in care ne percepem pe noi insine este inconstient transmis celor din jur si acestia actioneaza in consecinta. Astfel, daca parerea ta despre tine este una mai putin buna si increderea in fortele proprii este la cote scazute, ceilalti vor percepe acest lucru. Daca, in schimb, esti o persoana increzatoare, care stie sa se aprecieze, ceilalti te vor respecta si aprecia din start iar tu vei avea o stare de bine interna.

Asadar, daca esti in cautarea veseliei, tine cont de faptul ca aceasta se construieste pe trei aspecte.

Desi este foarte greu sa calculam un coeficient al veseliei, iata in final un calcul amuzant:  da  cate o nota de la 1 la 10 celor trei aspect din viata ta. Calculeaza media aritmetica.  Daca locul de munca este de 8, relatia de 9 si relatia cu sine de 8, media aritmetica este 8,33. Aprecieaza-ti sanatatea pe o scala de la 1 la 10. Aduna aceasta nota cu media aritmetica si imparte la 2. Cam aceasta este coeficientul de veselie din viata ta. 🙂

de psihoterapeut Monica Dinulescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *