Initial este recomandata o evaluare psihologica. Psihoterapia are efect foarte bun, tratand cu succes majoritatea atacurilor de panica. Modificarea tiparului de gandire si comportament se pot face atat prin investigatii amanuntite ale istoricului persoanei cat si prin accent asupra abordarii situatiilor din prezent.

Persoana care se stie insa predispusa la atacuri de panica este necesar sa isi pastreze calmul, sa constientizeze ce i se intampla si mai ales, sa stie ce anume trebuie sa faca. Tehnicile de control emotional sunt foarte indicate in acest caz.

In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, acesta este mai uşor de folosit, actioneaza mai rapid odata ce atacul s-a instalat, este la dispozitia individului, dar efectele sale benefice se pot reduce odata cu renuntarea la tratament. In practica clinica se prefera o imbinare a celor doua modalitati de tratament: psihoterapie si (daca e cazul) tratament medicamentos.

Ce facem in cazul unui atac de panica?

  • incercam sa ne retragem intr-un loc linistit, sa ne asezam, sa bem putina apa. Daca suntem singuri este recomandat sa sunam o persoana apropiata cu care sa putem vorbi despre ceea ce ni se intampla.
  • respiratia este foarte importanta. Multe persoane cu atac de panica au tendinta de a respira scurt, sacadat, superficial. Inspiram si expiram profund, rar, linistit, concentrandu-ne pe respiratie. Odata ce se intaleaza un ritm respirator normal, celelalte simptome vor fi mai usor de inlaturat.
  • masajul poate fi de asemenea de un real ajutor. Masam palmele, umerii si zona cefei sau rugam pe cineva apropiat sa o faca.
  • incercam sa ne controlam gandurile. Cu cat va veti repeta mai mult in minte “nu pot sa ias din aceasta situatie” cu atat mai mult va predomina frica.

Pe termen lung:

  • miscare fizica regulata si exercitii de relaxare si respiratie
  • aromoterapie
  • meditatie
  • este recomandata reducerea sau eliminarea consumului de cofeina, alcool, droguri recreationale
  • alimentatia sanatoasa bazata mai mult pe fructe si legume, evitarea zaharului si a grasimilor sunt de asemenea importante.

de Monica Dinulescu, psihoterapeut, psiholog clinician

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *