Ce este rasul?

Rasul este definit ca fiind a forma de expresie a emotiilor printr-o serie spontana de sunete nearticulate acompaniate de gestica si mimica adecvate. Rasul în mod obisnuit este un act involuntar asociat inconstient cu „starea de bine”.

Desi dorit si apreciat, rasul nu s-a aflat din totdeauna pe acest pedestral al dezirabilitatii. Din perspectiva istorica, umorul, desi recunoscut ca avand virtuti curative (bufonii de la curtea regilor), a fost vazut de-a lungul timpului si in ipostaza apanajului claselor de jos si al degradarii morale (balciurile si saltimbancii). Indiferent de perspectiva din care este privit, rasul este recunoscut generic pentru virtutile sale terapeutice si pentru impactul pozitiv asupra vietii psihice individuale si de grup.

De ce rad oamenii?

Cauzele, mecanismul si functionarea au fost cuprinse de-a lungul vremii sub diverse teorii. In perioada primitiva, oamenii care treceau unul pe langa celalat aratandu-si dintii, isi semnalizau de fapt intentiile pasnice. Odata cu trecerea timpului, rasul s-a dovedit a fi cu mult mai mult decat nu numai semnalizatorul unei intentii. Din punct de vedere social-psihologic, rasul este o izbanda a corpului asupra puterii dominatoare a ratiunii lucide, fapt dovedit prin cercetarea grupurilor care rad si care, in dinamica rasului, sunt refractare la gandiri rationale momentane. De-a lungul timpului rasul a fost privit prin perspective diferite: Sigmund Freud in descrie ca eliberator pentru energia psihica, filosofii considerau ca are origini biologice si semnalizeaza trecerea pericolului in  timp ce religiile il interpreteaza ca pe un semn al manifestarii bucuriei launtrice.

Care este impactul pozitiv al rasului supra sanatatii noastre fizice si psihice? Cum ne ajuta el mai exact?

Din punct de vedere medical, rasul (de 3 – 8 minute) joaca un rol important in ameliorarea si chiar vindecarea bolilor: imbunatateste starea psihica, reduce consecintele stresului, produce endofine. Endorfinele, cunoscute si sub numele de „moleculele fericirii” sunt substante chimice de alinare a durerii, create de catre organism in urma dansului, sexului, muzicii placute, mancarii condimentate. Endorfinele ajuta creierul sa ignore durerea. In testele elaborate de catre cercetatori, s-a dovedit ca rezistenta participantilor la durere creste dupa o portie buna de ras.

Mai mult decat atat, cercetarile prezentate la conferinta de Biologie Exeprimentala din Anaheim 2010, arata ca rasul are aceleasi beneficii asupra sanatatii ca si exercitiile fizice (sursa: Scientific American Mind). Rasul stimuleaza sistemul imunitar al organismului, stimuleaza respiratia prin miscarile accentuate ale musculaturii abdominale si ale muschiului diafragmei, producand un masaj intern cu beneficii directe asupra circulatiei sanguine si asupra cresterii concentratiei de oxigen din sange.

Din punct de verede spiritual, rasul este o experienta eliberatoare. Atunci cand radem, trecutul si viitorul se estompeaza si nu mai exista decat prezentul. Aceasta este cea mai scurta cale catre a atinge autenticitatea iar de la a fi autentic pana la a fi fericit nu mai este dacat un pas.

 

de psihoterapeut Monica Adriana Dinulescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *