Verificam telefonul constant, socializam pe internet, devenim nervosi cand nu avem conexiune buna, avem conturi, profile, suntem abonati ai diverselor site-uri, newslettere si incet dar sigur, o parte a vietii noastre tinde sa se desfasoare si on-line. Tehnologia si internetul au inceput de acum ani buni sa “colonizeze” viata sociala a oamenilor datorita dezvoltarii tehnologiei si a aparitiei telefoanelor smart. Care este insa limita de la care acest avantaj oferit de tehnologie se transforma din a fi benefic in a fi nociv pentru viata noastra de zi cu zi?

            Ultimele cercetari arata faptul ca verificarea continua a conturilor de email si conectarea la retelele de socializare pot crea o dependenta mai mare decat cea cauzata de fumat sau de consumul bauturilor alcoolice.

            Conform datelor furnizate de Centrului de Cercetare Pew (SUA), doua treimi dintre adulti recunosc ca folosesc zilnic cel putin o platforma de socializare. Aceasta tendinta este incurajata si de faptul ca in ultimii ani, accesul la internet a devenit mult mai facil, o buna parte a corporatiilor alegand sa nu mai restrictioneze accesul angajatilor pentru a le creste productivitatea si implicarea.

            Anxietatea din spatele ecranului

            In general, o buna parte a celor ce dezvolta dependenta de retelele sociale sunt persoane tinere sau mature timide, nesigure, sau cu incredere scazuta in sine. Este insa important sa constientizam ca retelele sociale nu ne “vindeca” de aceste aspecte ci doar ne creeaza senzatia de control si putere. O alta parte a utilizatorilor sunt oameni care au un program incarcat, multe responsabilitati domestice si putin timp pentru distractie. Indiferent de categoria sociala, oamenii isi doresc atentie, relationare, confort si inconstient, reducerea anxietatii generate imposibilitatea de a fi asa cum isi doresc sau de a face tot ceea ce isi doresc. Pe acest teren fertil al tumultului cotidian, retelele de socializare s-au dezvoltat cu o viteza covarsitoare.

            Care sunt componentele care creaza dependenta?

  • Nevoia de validare, de apreciere si de a confirmare a propriei valori stau la baza multor comportamente pe retelele de socializare. Suntem tentati astfel sa alegem cele mai reusite poze, sa mentionam ca ne aflam in anumite locuri, sa postam ultimele achizitii facute, sa impartasim ganduri sau cugetari cu care ne identificam. Vorbim practic de un anume exhibitionism on-line care este menit sa le arate celorlalti ce evenimente au loc in vietile noastre si mai ales, faptul ca propria viata se afla sub control. “Like-urile” sau commenturile au devenit in timp instrumente de validare, de apreciere si conectare cu ceilalti. Daca am primit un “like” de multe ori nici nu mai este nevoie sa vorbim cu persoana respectiva, se considera ca suntem conectati.
  • Comparatiile inconstiente. Dincolo de doza de exhibitionism, o alta componenta atractiva a retelelor de socializare este sansa de “a trage cu ochiul” in vietile celorlalti. Vorbim astfel si de aspectul voyeurist, de a privi ce mai fac ceilalati fara a interactiona neaparat cu acestia. Se creeaza astfel un teren favorabil aparitiei comparatiilor inconstiente intre realizarile sau posibilitatile celorlalti si propria viata. Acest aspect poate fi benefic si relaxant atat timp cat nu genereaza frustrari, nemultumire sau invidie.
  • Construirea pseudo-identitatilor. Daca viata de zi cu zi are suisuri si coborasuri, daca posibilitatile nu sunt in acord cu visele sau dorintele, daca timpul liber este prea scurt pentru socializare sau iesiri in oras, retelele de socializare constituie mediul perfect pentru construirea unui profil care are sansele de a se transforma in timp in sub-identitate. Stapani absoluti ai acestor profile, putem creiona astfel o viata alcatuita din locuri frumoase, ganduri profunde, fotografii expresive, mancaruri alese, activitati relaxante si distractive. V-ati intrebat vrodata cum ar fi privita o pesoana care “da check-in” acasa sau la birou? Tendinta inconstienta este aceea de a expune doar “varfurile” vietii de zi cu zi, acele activitati care ne-ar aduce admiratia si aprecierea celorlalti.
  • Nevoia de magic. Desi magicul si gandirea magica sunt componente ale copilariei, acestea se pot activa pe parcursul maturitatii, atunci cand se creaza mediul propice. Mediul on-line stimuleaza fantasma, imaginarul, visarea si astfel adesea putem fi tentati sa evadam din viata de zi cu zi intr-un mediu fictiv in care ne putem manifesta emotional.
  • Impresia de conectare constanta cu ceilalti. Dincole de utilitatea inconstestabila pentru oamenii de business, internetul ofera magia unei legaturi constante cu cei apropiati si cercul de prieteni. Acest fapt este cu atat mai real cu cat senzatia de disconfort si agitatie creste atunci cand oamenii merg in locuri in care nu functioneaza internetul. Nevoia constanta de a verifica telefonul poate deveni in timp un gest reflex, inconstient care daca nu se produce, poate genera anxietate si inconfort. Ca si gluma, probabil ca in curand vom fi nevoiti sa adaugam o treapta noua in piramida trebuintelor umane creata de Maslow, si anume nevoia de internet.

 

de Monica Dinulescu, psihoterapeut, psiholog clinician

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *