– Care sunt motivele pentru care oamenii recurg la astfel de relații?

O relatie de tipul “Friends with benefits” sau “prieteni cu beneficii” descrie acel cuplu in care partenerii sunt mai mult decat prieteni dar nu indeajuns de implicati astfel incat angajamentul sa fie total asumat. Astfel, fiecare dintre acestia este liber sa se intalneasca si cu alte persoane, inclusiv sa aiba relatii sexuale cu acestea. La prima vedere poate parea o modalitate de relationare caracterizata prin ambiguitate, intrucat este dificil de stabilit care sunt granitele reale ale implicarii emotionale. Pe de alta parte insa, poate fi o modalitate comoda, confortabila psihic mai ales pentru persoanele care nu sunt inca pregatite sau nu isi doresc sa aiba o relatie in adevaratul sens al cuvantului. Lipsa responsabilitatilor aferente unei relatii serioase este principalul avantaj al unui astfel de parteneriat.

– Cum afectează o astfel de relație felul în care ne comportăm într-o relație serioasă, în viitor?

Partenerii care aleg sa ramana mai mult timp intr-o astfel de relatie se pot dezobisnui de responsabilitati si de asumarea emotiilor. Confortul dat de lipsa implicarii totale se poate transforma incet dar sigur intr-o stare de normalitate,  de firesc.

– De ce ar trebui să ținem cont când alegem să intrăm într-o astfel de relație?

Principalul risc in astfel de situatii este pierderea controlului asupra implicarii emotionale. In cazul in care aceasta implicare este bilaterala, statusul de “prieteni cu beneficii” poate evolua catre o relatie propriu-zisa. Dezechilibrele pot aparea atunci cand doar un singur partener incepe sa fie implicat emotional iar celalalt nu. Oamenii aleg sa intre in astfel de relatii plecand de la premisa ca detin controlul asupra propriilor emotii insa nu intotdeauna se intampla asa. In astfel de cazuri, in care implicarea este unilaterala, pot aparea frustrari, reprosuri, o stare de nemultumire care tensioneaza relatia initiala de prietenie. Studiile arata ca femeile sunt mai predispuse sa se ataseze emotional de partenerul de sex decat barbatii deoarece sunt mult mai vulnerabile si cauta la nivel inconstient stabilitatea, securizarea si protectia.

– Care sunt condițiile pentru ca o astfel de relație să funcționeze?

Este important ca ambii parteneri sa isi asume statutul de “prieteni cu beneficii” si sa traseze clar granitele relationarii lor (ce intrebari se pot pune cu privire la viata celuilalt, cat de departe se poate merge cu confesiunile, cat de confortabil este sa il integrezi pe celalalt in cercul personal de prieteni etc). Un semnal de alarma poate fi aparitia sentimentului de gelozie care indica faptul ca implicarea emotionala este mai intensa decat s-ar crede. Un alt aspect delicat il reprezinta faptul ca partenerii se pot amagi cu ideea ca pot iesi oricand doresc dintr-o astfel de relatie, desi in realitate le este din ce in ce mai greu sa o faca.

– Cum ne influențează sexul fără obligații, la nivel mental?

Relatia de prietenie cu beneficii are avantajul de a feri de responsabilitatea aferenta unei relatii de cuplu propriu-zise insa, pe de alta parte, stationarea pe o perioada lunga de timp intr-un astfel de context poate fi un mecanism de evitare a maturizarii depline si a asumarii prezentului. Sunt persoane care evadeaza in astfel de ralatii pentru ca au avut experiente nefericite in trecut si au fost dezamagite. Alegand sa ramana foarte mult timp intr-o relationare fara responsabilitati, se pot priva insa de alte aspecte frumoase pe care o relatie asumata le poate aduce: deschidere totala catre partener, planuri de viitor, sentimente impartasite.

Monica Dinulescu pentru Marie Claire

Psihoterapeut, psiholog clinician

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *