Rasul este un fenomen atat de interesant! Gandeste-te! De ce radem? Cu siguranta de ceva amuzant…dar de ce radem? De ce nu doar zambim pur si simplu si spunem: “E amuzant!”. Este deja bine-cunoscut faptul ca oamenii nu sunt singura specie care rade. Maimutele mari raspund in timpul jocurilor cu sunete ce pot fi usor identificate ca fiind o pseudo-forma de ras. Asta inseamna ca rasul este foarte vechi… dar care este rolul lui pana la urma?

Unii oameni de stiinta au emis ipoteza ca rasul are un scop social (rasul politicos si zambetul sunt adesea intalnite atunci cand oamenii incearca sa fie sociabili si sa se faca placuti) sau pur si simplu te ajuta sa te simti tu insuti mai bine.  Acestea sunt insa doar rezultatele. Intrebarea este cum se produce acest proces si ce anume ne face sa ne simtim atat de bine atunci cand radem? Cercetatorii au descoperit ca rasul are legatura directa cu producerea endorfinelor in creier iar endorfinele au legatura cu durerea.

Endorfinele sunt substante chimice produse de catre corp care ajuta la diminuarea senzatiei  durerii si faciliteaza sentimentele asociate cu recompensa. Din păcate, acestea sunt limitate la nivelul sistemului nervos central și nu traversează bariera hemato-encefalică.

Nota pers: Bariera hematoencefalică este o bariera fiziologică care există între sistemul sanguin și sistemul nervos central.  Această barieră are rolul de filtru pentru a împiedica pătrunderea în creier a unor substanțe toxice, germeni patogeni, care se pot afla în sânge. În același timp bariera permite pătrunderea din sânge a substanțelor nutritive necesare creierului.

Acest lucru înseamnă că este dificil de masurat nivelul de endorfine endogene la om, deoarece majoritatea oamenilor accepta cu reticenta voluntariatul in numele stiintei. Exista insa o soluție în acest sens. Endorfinele, în special beta-endorfinele, regleaza raspunsul la durere printr-un mecanism central. Astfel activitatea beta-endorfinelor se poate masura în mod indirect, doar prin măsurarea toleranței la durere. Cu siguranta nu este o modalitate exacta, dar creaza o imagine de ansamblu, cu siguranta mai exacta decat voluntariatul in experimente.

Nota pers: beta-endorfinele sunt eliberate in sange de catre glanda pituitara si in maduva spinarii si in creier de catre neuronii hipotalamici.
Deci, autorii acestui studiu au avut nevoie sa provoace rasul. In acest scop, au facut un studiu social.  Au ajuns astfel la concluzia ca o persoana, atunci cand este singura, nu rade foarte mult chiar daca  priveste ceva amuzant la TV.  Cea mai simplă cale catre a rade este integrarea in grup. Au fost testate astfel mai multe modalitati de a rade in grup. Autorii au solicitat unei persoane sa priveasca  un videoclip amuzant singura, apoi impreuna cu grupul  si au numarat de cate ori s-a ras. Pentru o viziune si mai ampla, au mers la Edinburgh Fringe Festival și au studiat oamenii care urmăreau filmele difuzate, comedie sau dramă. După fiecare spectacol de teatru sau film live, au verificat nivelul  beta endorfine din sangele participantilor. Ipoteza a fost că, dacă endorfinele beta au crescut și a oamenii s-au simtit bine după o portie buna de râs, acești oameni ar avea de asemenea o toleranță crescută durere.
“Mă bucur că ți-a plăcut comedia! Acum, vino aici. Acest lucru va durea doar … um … mult. ”

Pentru a masura gradul de toleranta la durere, autorii au folosit trei metode diferite. Prima metoda a constat intr-o manșetă racita  la -16 de grade Celsius in care subiectii erau rugati sa tina mana atat timp cat suportau. Testul de toleranta la frig a mai fost facut si prin  scufundarea mainilor  într-o cadă mare de apă cu gheață atat cat supota subiectul dar rezultatul net este, probabil, aceeași. Se inregistreaza timpul de suportabilitate. Cel de al doilea test a fost un test similar, numai ca  de data aceasta s-a folosit o manșetă de inregistrare a tensiunii arteriale stransa la maxim. Al treilea test folosit nu a implicat aparatura. Participantii au fost solicitati sa  se rezeme de un perete, cu picioarele flexate ca si cum ar sta pe scaun si sa se relaxeze până pana cand muschii picioarelor obosesc atat de tare incat subiectii nu mai pot pastra pozitia si cad pe covor. Acest exercitiu a fost ulterior integrat in cadrul exercitiilor Pilates. Pentru fiecare dintre aceste teste, autorii experimentului au  testat subiectii inainte si dupa expunerea la filme, si au comparat ulterior rezultatele .

In graficele alcatuite ulterior se poate observa că, în urma experienței de grup/comedie, toleranta durere a crescut (mai mult pentru barbati decat femei). Rasul a fost de asemene semnificativ mai prezent, in condițiile de grup, comparativ cu situatiile cand participantii au vizionat filmele singuri. In cazul celor testati  la Fringe Festival, această diferență de toleranta la durere a persistat. Publicul a aratat  toleranță crescută la durere mai ales în urma comediei față decat in urla vizionarii dramelor.
In concluzie… autorii emit ipoteza conform careia  râsul, declansand eliberarea de beta-endorfine, ridica gradul de toleranta la durere. Aceste rezultate pot fi de asemenea utile in viata sociala. Cu siguranta aceste efecte ar fi utile si în clinica intru-cat filmuletele si comediile care provoaca rasul ar  putea fi folosite pentru a ajuta oamenii să tolereze durerea un pic mai bine.

Ar fi interesant de studiat daca rasul modifica nivelul de dopamina (un neurotransmitator asociat cu aspectele recompensei) si nu ar fi deloc surprinzator sa fie asa… Daca nivelul de dopamina se poate totusi vizualiza cu ajutorul  RMN, este probabil destul de greu sa introduci un grup social in dispozitivul RMN pentru a cerceta asta incercand sa iti mentii seriozitatea in timp ce din masina se aud hohote de ras.
Deci, data viitoare când te gasesti intr-o situatie amuzanta si esti relaxat si fericit, scufunda-ti mâna într-o găleată cu apă cu gheață și vei vedea cat poti rezista. S-ar putea sa te surprinda!

Sursa: Scientific American Mind
Traducere si adaptare dupa Scicurious, cercetator, doctor în Fiziologie, interese: cercetarea biomedicala, neurofizilologie, tulburari psihiatrice.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *