– De unde vine teama de a vorbi în public?

Teama de a vorbi in public este clasata pe locul I in topul celor mai mari frici ale oamenilor din societatea moderna, depasind chiar teama de moarte. Nu degeaba folosim uneori expresia “am murit de rusine” sau “am intrat in pamant de rusine”. In sens profund, atunci cand ne confruntam cu sentimentul rusinii, se instaleaza si un puternic complex de inferioritate, dificil de administrat, care ne poate determina in viitor sa evitam inconstient  orice situatie care ne-ar mai putea aduce intr-o astfel de ipostaza. Copilul care la un moment dat a fost la colt sau scos in fata clasei ca sa “fie facut de rusine”, poate fi omul matur de astazi care are o frica palpabila de a vorbi in public in fata celorlalti.

Teama de a vorbi in public este deci o consecinta a unor anxietati si frici mult mai profunde pe care le vom constientiza doar daca ne facem o analiza mai atenta a propriilor trairi.  Oamenii care nu vorbesc in public in mod recurent si nu au o obisnuinta in acest sens se pot confrunta cu sentimente de anxietate, atacuri de panica, lipsa de incredere in sine sau senzatii intense de nesiguranta atunci cand se afla in situatia in care simt toate privirile atintite asupra lor. Uneori chiar si anticiparea acestor posibile stari poate crea disconfort.

– Care sunt persoanele cele mai predispuse spre a eșua când vorbesc în public?

Nu exista o predispozitie spre a esua cand vine vorba de vorbitul in public ci mai degraba scale diferite de intensitate emotionala. Majoritatea oamenilor isi amintesc cu siguranta de serbarile de la gradinita in care eram scosi in fata clasei, cu toti ochii atintiti asupra noastra, pentru a spune o poezie. Unii se descurcau de minune, altii uitau instant poezia din cauza emotiilor.

Astfel, si la maturitate, unele persoane isi pot controla cat de cat emotiile cand vine vorba de vorbitul in public, pe cand altele se simt efectiv coplesite si se confrunta cu manifestari somatice: transpiratie rece, durere de stomac, cresterea pulsului, disparitia vocii. In general, este bine sa ne amintim ca noi suntem cei care controleaza emotiile, ci nu emotiile ne controleaza pe noi.

– Cum ne putem depăși teama de a vorbi în public? 

In general, cu cat vorbim mai mult in public, cu atat ne obisnuim mai mult cu acest statut si in final, teama se transforma in relaxare. Este vorba despre asa-numitul fenomen de desensibilizare.

Cei care se confrunta insa cu prima experienta de acest gen este bine sa adopte o gandire constructiva: publicul nu se afla acolo pentru a critica sau pentru a vana greseli. Un discurs pregatit dinainte va fi intotdeauna mult mai coerent decat un discurs incropit ad-hoc, mai ales daca este voba de o persoana fara experienta cand vine vorba de vorbitul in public.

Repetarea discursului in oglinda sau filmarea si ulterior analiza limbajului verbal si non-verbal pot fi de asemenea, de folos.

– Ce ai de câștigat dacă-ți învingi temerile și-ți îmbunătățești tehnica de a vorbi în public?

O mai buna imagine despre sine, curaj, incredere in fortele proprii si nu in ultimul rand…aplauze! Vorbitul in public reprezinta o modalitate noua de a relationa cu ceilalti, o ocazie de a ne depasi limitele, de a ne auto-valida.

de Monica Dinulescu, psihoterapeut, psiholog clinician

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *