De ce multi dintre noi ne temem de nou, de schimbare?

Majoritatea oamenilor se simt foarte bine in zona de confort deoarece, senzatia predominanta, cel putin in aparenta, este aceea ca detin controlul. Desi evolutia personala se produce mai ales in perioadele in care au loc schimbari in vietile noastre, ideea de “schimbare” genereaza anxietate, inchide, nelinisteste. Majoritatea oamenilor se tem de schimbare din cauza instinctului de autoconservare, din dorinta de a proteja ceea ce au deja. Schimbarea poate sa aduca lucruri mult mai bune decat cele din prezent insa ca acest fapt sa se intample, trebuie sa ne gandim obiectiv daca ne e intradevar bine acolo unde suntem sau ne este doar frica sa schimbam ceva.

De ce, dimpotriva, unii sunt mereu in cautarea noului? (de la haine, pana la relatii sau simple aventuri, joburi, tari etc.)

Persoanele care sunt mai mereu in cautare de noi provocari au de fapt nevoie de intensitate, de adrenalina, de situatii in care “simt ca traiesc”. Pentru acesti oameni noul inseamna oxigen, inseamna puls. Cautarea de noi provocari poate deveni un mod de a-ti trai viata. Nu este corect sau gresit insa trebuie asumat. Un astfel de stil de viata poate fi un paravan impotriva asumarii unor responsabilitati precum un loc de munca stabil, intemeierea unei familii, asumarea maturitatii.  O alta explicatie ar fi faptul ca cei care cauta noul au senzatia ca detin controlul, ca pot controla tot ceea ce este in jur si astfel nu vor fi luati prin surprindere.

In general, un astfel de comportament isi are radacinile in copilarie, in adolescenta cand exista multe sanse ca persoana in cauza sa se fi confruntat cu instabilitatea.

Sunt bune listele cu rezolutii la inceput de an? Sau sunt ca regimurile de slabire, care incep mereu de luni? 

Inceputul noului an este un moment bun de bilant si de setare a unor obiective noi. Oamenii trag linie, trec in revista cele intamplate si incearca sa invete din propriile greseli. Dincolo de toate acestea, isi propun obiective noi si cel mai important, spera! Aceste obiective pot fi in general impartite in doua categorii: cele ce tin de aspecte materiale, palpabile (o masina noua, achizitionarea unei locuinte, bunuri utile in viata de zi cu zi) si cele ce tin de propria persoana.  Daca in cazul obiectivelor materiale lucrurile sunt clare si tin de fiecare, in cazul obiectivelor ce tin de propria persoana situatia este mai complexa  deoarece acestea necesita multa motivare si perseverenta.

Constrangerile exterioare (serviciul, banii, provocarile zilnice) sunt practic cei mai mari dusmani ai obiectivelor personale. Oamenii se vad nevoiti sa faca fata acestor constrangeri si ulterior, daca mai raman resurse de energie, se indreapta si catre propria persoana.

Daca vrem o schimbare in viata noastra, cu ce ar trebui sa incepem?

Incepem prin a clarifica ce anume stagneaza, nemultumeste, nu mai e de actualitate. Ulterior trebuie sa facem un exercitiu de sinceritate cu noi insine: ne dorim o schimbare pentru ca vrem sa fugim, sa evadam dintr-o situatie anume sau ne dorim schimbarea pentru a evolua si pentru a deschide un nou capitol in vietile noastre? In general este indicat ca la finalul fiecarei experiente de viata prin care trecem, sa ne punem intrebarea “Ce am eu de invatat de aici?” si sa tragem o concluzie de care sa incercam sa tinem cont pe viitor. Altfel, exista posibilitatea sa repetam aceleasi  greseli.

Cand e necesar sa aducem ceva nou in viata noastra?

Din cand in cand este bine sa coboram de pe scena propriei vieti si sa analizam obiectiv scenariul: unde ne aflam, pe cine avem in preajma, ce visuri au ramas inca neindeplinite. Daca este loc de imbunantatiri atunci ne putem gandi, ne putem face un plan de actiune. In general cam acesta este punctul unde majoritatea renunta. Transforma o situatie asa-zis temporara in ceva definitiv, firesc si ajunge sa se obisnuiasca cu asta. Schimbarea presupune un travaliu interior, anxietate sau frustrare dar beneficiile obtinute in urma muncii depuse vin sa valideze, sa sporeasca increderea in fortele proprii si curajul de a indrazni si mai mult.

Ce e de facut atunci cand “noutatea” ne copleseste? (job, despartire, o situatie noua de viata – copil mic etc.)

In viata sunt si momente in care ne simtim coplesiti de griji, de probleme, de responsabilitati. face parte din firescul existentei umane sa avem si astfel de stari. Ce putem face? In primul rand ne gandim ca este o perioada care va trece, nu va dura la nesfarsit. In al doilea rand, invatam sa cerem ajutor. Este foarte important sa apelam la apropiati, la prieteni buni, la psiholog. Ajuta foarte mult sa putem vorbi cu cineva despre probleme. Nu in ultimul rand, incercam sa ne gandim ce activitati ne pot ajuta concret: sa apelam la sport sa schimbam rutina zilnica, sa ne ocupam mai mult de sanatate, sa prioritizam un pic altfel aspectele carora le acordam timp.

Care sunt beneficiile schimbarii?

Fiecare inceput este o noua sansa, o noua oportunitate. Evoluam, ne maturizam atunci cand facem schimbari chiar daca in prima faza ne este greu sa vedem beneficiile. Schimbarea ne aduce incredere in propria persoana, ne indreapta care capitole noi ale vietii noastre. Dar pentru asta, suferinta de a ramane la fel trebuie sa depaseasca teama de schimbare.

 

Articol scris de psihoterapeut Monica Dinulescu pentru Beau Monde

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *